Architecten gilde blog
Structurele zonwering als lamellen: multifunctioneel!

Bij verschillende projecten van ArchitectenGilde is structurele zonwering in de vorm van lamellen uitgevoerd. Door lamellen toe te passen in de gevel van een woning, wordt oververhitting door binnenvallend zonlicht in de zomer voorkomen en wordt storend lichtinval vermeden.

Naast zonwering hebben de lamellen ook andere belangrijke functies. De lamellen zorgen voor dieptewerking in de gevel en het ontwerp krijgt een mooie uitstraling door de toepassing. Bovendien wordt er meer privacy gegarandeerd door lamellen toe te passen. Daarnaast hebben de lamellen ook nog een gunstig effect op de inbraakwerendheid van de woning. De toepassing van (vaste) lamellen in de gevel biedt meerwaarde door de vele bovenstaande voordelen.

In deze BLOG-special worden verschillende projecten van ArchitectenGilde besproken waarbij gevellamellen zijn toegepast. Heeft u naar aanleiding van deze BLOG-special vragen over de toepassing van gevellamellen? Neem dan contact met ons op!

 

Energiezuinige en duurzame moderne woonboerderij 2.0

De architect heeft deze moderne woonboerderij onder architectuur hedendaags vormgegeven. Bij dit ontwerp dragen de toegepaste lamellen bij aan de uitstraling van de woning. De luiken van aluminium met lamellen van Western Red Cedar zijn de vervangers van de traditionele vensterluiken van een langgevelboerderij.

De lamellen voor de kozijnen in de zijgevel van de woning dienen als zonwering en zorgen voor privacy bij de hoofdentree van de woning. De antraciet gebeitste houten lamellen zorgen samen met de houten geveldelen voor een bijzondere uitstraling.

De houten lamellen zijn ook toegepast in het dak van de woning. Door de toepassing in het dak valt meer licht de woning binnen, maar wordt hinderlijk licht en warmte tegengehouden. Zo dragen de lamellen bij aan een prettige en behaaglijke leefruimte.

In onderstaand 3D-detail wordt weergegeven hoe de constructie van de lamellen wordt opgebouwd. De draagconstructie bestaat uit kokerprofielen met bevestigingslippen, waarop de houten lamellen bevestigd worden. De gegalvaniseerde stalen constructie is bevestigd aan de bijzondere eikenhouten constructie van de woonboerderij. De kokerprofielen lopen in een lijn met de stijlen van het onderliggende kozijn, waardoor de stalen constructie nauwelijks opvalt.

Afbeelding: 3D-visualisatie daklamellen

Afbeelding: 3D-visualisatie daklamellen

Afbeelding: Energiezuinige en duurzame moderne woonboerderij 2.0

Afbeelding: Energiezuinige en duurzame moderne woonboerderij 2.0

Afbeelding: Moderne woonboerderij met verschillende toepassingen van lamellen

Afbeelding: Moderne woonboerderij met verschillende toepassingen van lamellen

 

Luxe moderne villa met binnenzwembad

Bij dit project is veel aandacht besteedt aan de zon- en daglichtinval door middel van een op maat gemaakte bezonningsstudie. Voldoende lichtinval draagt bij aan een prettig binnenklimaat, waardoor de beleving van het gebouw beter wordt. Door de zon in de zomer te weren en in de winter binnen te laten, realiseren we duurzame gebouwen.

De vaste lamellen in de voorgevel dragen bij aan een strak, divers gevelbeeld en ze bieden privacy in de levendige buurt waarin de villa gebouwd is. De antraciete aluminium lamellen zijn bevestigd aan een achterliggende stalen constructie, welke bevestigd is aan de hoofddraagconstructie van de villa. De achterliggende gevel is antraciet gestuct, zodat de gevel een mooi geheel geworden is.

De achterzijde van de woning is volledig transparant, zodat veel daglicht de woning en het zwembad binnenvallen. De dakoverstekken houden in de zomermaanden deels het zonlicht tegen, zodat de woning niet te veel opwarmt. In de winter wordt echter wel gebruik gemaakt van de warmte van de laagstaande zon.

Om in de winter zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de warmte van de zon, zijn er aan de achterzijde van de woning geen vaste lamellen toegepast. Er is gekozen voor schuifpanelen voorzien van aluminium lamellen, waardoor de zontoetreding in de ruimten door de bewoners zelf beïnvloed kan worden.

Afbeelding: Luxe moderne villa met structurele zonwering in de voorgevel

Afbeelding: Luxe moderne villa met structurele zonwering in de voorgevel

Afbeelding: Luxe moderne villa met schuifpanelen voorzien van lamellen in achtergevel

Afbeelding: Luxe moderne villa met schuifpanelen voorzien van lamellen in de achtergevel

 

Chique jaren ’30 woning te Tilburg

Deze woning met typische kwaliteiten en stijlkenmerken uit de jaren ’30 zijn op een hedendaags chique wijze vormgegeven. De toren met luxe entreepartij is een bijzonder kenmerkend element van de woning. De toren en de garage zijn visueel losgekoppeld van de woning door de toepassing van grote glazen puien.

De glazen puien zijn voorzien van architectonische privacy lamellen, waardoor de achterliggende puien aan het zicht worden onttrokken. Op deze wijze zijn alleen het bloemenraam, het torenraam en de ramen op de verdieping zichtbaar in de voorgevel. De kozijnen en lamellen zijn uitgevoerd in antraciet-kleur, waardoor een chique en rustig gevelbeeld wordt gecreëerd.

De lamellen dragen bij dit project bij aan een degelijke uitstraling en zorgen voor de nodige privacy in de woning.

Afbeelding: Moderne hedendaagse jaren '30 woning te Tilburg

Afbeelding: Moderne hedendaagse jaren ’30 woning te Tilburg

 

Moderne villa met veel glas door Post & Beam

Deze sfeervolle woonvilla is gebouwd volgens het Post en Beam-principe, waardoor veel glas in de gevel toegepast kan worden. Grote glasoppervlakken kunnen zorgen voor oververhitting in de zomer, maar dat kan voorkomen worden met buitenzonwering.

Bij dit ontwerp wordt duidelijk dat verschillende typen lamellen zeer goed te combineren zijn. De materialen van de lamellen worden afgestemd op het ontwerp, zodat een sprekend gevelbeeld ontstaat.

Bij deze moderne villa is gekozen voor Fraké Noir houten lamellen als zonwering op de verdieping. Het Fraké Noir hout komt ook terug in de Post & Beam constructie, wat zorgt voor eenheid. Op de begane grond zijn luxe elektrisch bedienbare buitenlamellen geplaatst van Luxaflex. De lamellen kunnen in verschillende hoeken gekanteld worden om optimaal gebruik te kunnen maken van het daglicht. De lamellen creëren tevens extra privacy en zorgen voor dieptewerking in het ontwerp.

In onderstaand 3D-detail wordt duidelijk hoe de verschillende typen lamellen bevestigd en afgewerkt worden. De vaste houten lamellen van Fraké Noir worden bevestigd op bevestigingslippen aan de buisconstructie. De buitenlamellen van Luxaflex zijn volledig geïntegreerd in het ontwerp. Ze worden bevestigd achter de houten geveldelen, zodat de lamellen aan het zicht worden onttrokken als deze opgetrokken zijn.

Afbeelding: 3D-visualisatie lamellen

Afbeelding: 3D-visualisatie lamellen

Afbeelding: Moderne villa met veel glas door post & beam

Afbeelding: Moderne villa met veel glas door post & beam

 

Moderne villa met bijzondere materialen

Deze stijlvolle moderne villa in Apeldoorn kenmerkt zich door bijzonder materiaalgebruik, de ruimtelijkheid van het ontwerp en de hoeveelheid daglicht die naar binnen kan vallen. Aan de achterzijde van de woning zijn grote glaspartijen gerealiseerd, waardoor veel zon- en daglicht naar binnen kan vallen. De vide aan de achterzijde van de woning, zorgt ervoor dat het licht tot diep in de woning kan vallen.

In de winter wordt de zonnewarmte gebruikt om de woning te verwarmen. In de zomermaanden moet oververhitting voorkomen worden door de toepassing van lamellen. De lamellen hebben naast de zonwerende functie ook een andere belangrijke functie, namelijk het versterken van het strakke gevelbeeld van deze moderne villa.

Op de verdieping wordt de structurele zonwering van Renson geplaatst in een antraciet-kleur. De lamellen worden onder een hoek van 15° aan een achterliggende stalen buisconstructie bevestigd. Op de begane grond worden bedienbare lamellen geplaatst van Luxaflex, welke in opgetrokken toestand weggewerkt worden achter een aluminium afdekkap. Deze combinatie van zonweringssystemen moeten er voor zorgen dat het in de zomermaanden behaaglijk blijft in de woning. In onderstaand 3D-detail wordt inzichtelijk weergegeven hoe de lamellen zijn toegepast bij dit moderne ontwerp.

Afbeelding: 3D-visualisatie lamellen

Afbeelding: 3D-visualisatie lamellen

Afbeelding: Moderne villa met bijzondere materialen

Afbeelding: Moderne villa met bijzondere materialen

 

Hedendaagse woonboerderij + schuur te Leusden

Lamellen kunnen ook op een bijzondere wijze toegepast worden in het dakvlak, zoals bij de hedendaagse woonboerderij in Leusden. In tegenstelling tot de andere projecten worden bij dit project lamellen toegepast om juist meer daglicht toe te laten.

De houten lamellen in het dak laten het dak optisch doorlopen, en laten gelijktijdig daglicht toe. Er zou te veel daglicht tegengehouden worden als er geen houten lamellen in de overstek toegepast zouden worden. Zonlicht valt nauwelijks door de houten lamellen naar binnen, waardoor in de hete zomermaanden er niet te veel opwarming plaatsvindt in de leefruimte.

De lamellen komen ook terug in het dak en de gevel van de schuur. Verder zijn er voor de ramen in de voorgevel stalen frames met lamellen toegepast als vervangers van traditionele vensterluiken van een woonboerderij. Middels een schuifsysteem kunnen de panelen voor de ramen geschoven worden en zo dienen als zonwering. De lamellen zijn uitgevoerd  met antraciet gebeitst hout. De verschillende toepassingen van de lamellen zorgen voor een hedendaags, sfeervol gevelbeeld.

Kijk hier in de te bouwen woonboerderij, waarbij het effect van de lamellen in het dak zichtbaar wordt.

Afbeelding: Hedendaagse woonboerderij + schuur met lamellen

Afbeelding: Hedendaagse woonboerderij + schuur met lamellen

 

Oranjerie-woning 2.0 te Drunen

Deze kaswoning, ofwel oranjerie-woning, kenmerkt zich door de grote glazen gevel op het zuiden, waardoor op een slimme wijze gebruik gemaakt kan worden van de zonnewarmte. De toegepaste lucht/water-warmtepomp verwarmt op indirecte wijze de woning en tegelijkertijd kunnen de deuren en ramen naar de oranjerie geopend worden om warmte de woning binnen te laten.

Door de grote glazen gevel valt veel zonlicht en warmte naar binnen waarvan optimaal geprofiteerd wordt. Het zonlicht dat via de gevel naar binnen valt, kan ook als hinderlijk worden ervaren. Door de voorgevel deels te voorzien van duurzame onderhoudsarme lamellen, wordt hinderlijk licht en oververhitting voorkomen. De houten lamellen, gemaakt van Nobelwood, versterken het strakke gevelbeeld van de oranjerie-woning.

Via deze link krijgt u meer informatie over het concept van de oranjerie-woningen die door ArchitectenGilde ontworpen zijn.

Afbeelding: Oranjerie-woning met structurele zonwering

Afbeelding: Oranjerie-woning met structurele zonwering

 

Geïnspireerd geraakt en heeft u ook bouwplannen?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive