Architecten gilde blog
Eikenhouten constructies

Eikenhouten constructies

ArchitectenGilde heeft verschillende woningen ontworpen waarbij een eikenhouten constructie toegepast is. De constructietypen zijn in 3 categorieën op te splitsen: de constructie is zichtbaar aan de buitenzijde van de woning, de constructie is alleen zichtbaar binnen de gevels en een constructie volgens het Post & Beam-principe.

Als architect hebben we een grote ontwerpvrijheid als er een eikenhouten constructie toegepast wordt. Eikenhout geeft een woning daarnaast een karakteristieke uitstraling. Dankzij de kwaliteit van het eikenhout heeft de constructie een zeer lange levensduur en is het hout tegen allerlei weersomstandigheden bestand. Eikenhouten gebinten zijn sterk en robuust: er kunnen zware hout- en kapconstructies gemaakt worden en hoge belastingen kunnen opgevangen worden.

De verbindingen tussen het hout kunnen op een authentieke wijze uitgevoerd worden door middel van pen-en-gatverbindingen. De houtverbindingen kunnen ook onzichtbaar uitgevoerd worden, waarbij de verbinding binnen de houtconstructie geïntegreerd zijn. Door onzichtbare verbindingen toe te passen, wordt een moderne meer eigentijdse eikenhouten constructie gerealiseerd.

In deze BLOG-special worden deze varianten van een eikenhouten constructie aan de hand van onze eigen projecten toegelicht. Heeft u naar aanleiding van deze BLOG-special nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Afbeelding: Opengewerkte 3D-visualisatie waarbij de eikenhouten constructie inzichtelijk wordt weergegeven.

Afbeelding: Opengewerkte 3D-visualisatie waarbij de eikenhouten constructie inzichtelijk wordt weergegeven.

 

Post & Beam houtbouw-constructie

Met roots in de vroege Aziatische architectuur, is het principe van het Post & Beam houtbouw-systeem al lange tijd over de wereld verspreidt. Al in de 17e eeuw werd het houtbouw-systeem in Nederland toegepast. Met zware houten kolommen en liggers wordt een constructie gebouwd die stevig en zelfdragend is. Door een woning op te bouwen in een paal-en-balk houtbouw-systeem, kan open plattegrond gerealiseerd worden en kunnen grote glaspartijen toegepast worden. Grote glasoppervlakken brengen daglicht naar binnen in de woning, creëren een weids uitzicht en brengen het buitenleven als het ware naar binnen.

De zelfdragende constructie is uitermate geschikt om zeer aanpasbare plattegronden te realiseren. Dat wil zeggen dat er bijna overal ramen en deuren toegevoegd kunnen worden op de gewenste plaatsen. Daarnaast kan de constructie relatief snel opgezet worden vanwege het gebrek aan dragende muren.

Een voorbeeld van onze projecten waar we een Post & Beam houtbouw-systeem hebben toegepast is de gelijkvloerse (senioren) woning in Hardinxveld-Giessendam. Bij deze woning bestaat de achter- en zijgevel grotendeels uit een glazen pui, waardoor het contact met de tuin maximaal is. Door de toepassing van het Post & Beam-principe kon deze glazen pui gerealiseerd worden. De kolommen en balken zijn aan de buitenzijde van de woning ook zichtbaar, maar zijn wel afgedekt met voorzetdelen om ze te isoleren en beter bestand te maken tegen de elementen. Het ruimtelijke en sfeervolle effect van de extra hoogte en houten spanten is duidelijk terug te zien in het interieur en geeft de impressie van een veel ruimere woning.

Eikenhouten constructies_opengewerkte 3D-visualisatie Post & Beam

Afbeelding: Opengewerkte 3D-visualisatie van het project waarbij de eikenhouten constructie inzichtelijk wordt weergegeven.

 

Eikenhouten constructies_interieur Post & Beam

Afbeelding: 3D-visualisatie van het interieur van de woning.

In Twello heeft ArchitectenGilde een moderne villa met veel glas gerealiseerd, waarbij ook het principe van Post & Beam is toegepast. In de gehele achter- en zijgevel zijn tussen de van buiten zichtbare constructie van kolommen en balken grote glazen puien gerealiseerd. Hierdoor wordt maximaal geprofiteerd van het uitzicht en valt er voldoende daglicht naar binnen.

Bij dit project is de draagconstructie in staal uitgevoerd, waarna de kolommen en liggers later worden bekleedt met Frake Noir. Dat is een duurzame, stijlvolle, stootvaste gevelbekleding met een karakteristieke notenhout uitstraling.

Hier zie je dat de Post & Beam uitstraling verder doorgetrokken is naar buiten en in de gevel, waarbij de constructie een duidelijke leesbaarheid van de woning oplevert en tegelijk en heldere visuele afbakening geeft van de twee terrassen.

Afbeelding: Moderne villa met veel glas door Post & Beam

Afbeelding: Moderne villa met veel glas door Post & Beam

 

Eikenhouten constructies binnen de gevels

Naast het principe van een Post & Beam-constructie kan er ook gekozen worden voor een houten constructie die alleen binnen de gevels zichtbaar is. Hout is een natuurproduct en heeft een warme uitstraling. Door een houten constructie in het ontwerp op te nemen, ontstaat er een prettige sfeer in de leefruimte.

De hedendaagse woonboerderij met schuur in Leusden is een van onze projecten waarbij we een bijzondere eikenhouten constructie hebben toegepast die grotendeels binnen de woning zichtbaar is. Voor dit project hebben we enkele varianten opgesteld voor de constructie. Bij de toepassing van een houten constructie is het mogelijk om een authentieke sfeer te creëren, maar er kan juist ook een moderne stijl gekozen worden. Voor dit project hebben we een opzet gemaakt van een Oud-Hollands spant en een verbeterd Hollands spant.

Eikenhouten constructies_spanten

Afbeelding: Oud-Hollands spant en verbeterd Hollands spant

Bij het ontwerpen van de constructie is samengewerkt tussen de architect, opdrachtgever, constructeur en houtbouwer in de vorm van een bouwteam. Hierdoor kon de bijzondere eikenhouten constructie goed ontworpen worden, waarbij het zelfs mogelijk werd om een kolomvrij terras te realiseren. De portaalconstructie is voorzien van stalen trekschoren, waardoor de grote dakuitkraging mogelijk werd. De hybride constructie van hout en staal maakt het concept extra bijzonder.

In tegenstelling tot de woning heeft de schuur een staalconstructie. Tegen de gevel van de schuur worden ter plaatse van de spanten verticale eikenhouten delen bevestigd. Zo wordt het beeld gecreëerd dat er voor de schuur ook een houten constructie uitgevoerd is. Hierdoor ontstaat toch een eenheid tussen de woning en de schuur.

Afbeelding: Opengewerkte 3D-visualisatie van het project waarbij de eikenhouten constructie inzichtelijk wordt weergegeven.

Afbeelding: Opengewerkte 3D-visualisatie van het project waarbij de eikenhouten constructie inzichtelijk wordt weergegeven.

Bekijk hier de bijzondere eikenhouten constructie in de hedendaagse woonboerderij te Leusden!

Eikenhouten constructies buiten zichtbaar

Een eikenhouten constructie kan ook aan de buitenzijde van de woning in het zicht gelaten worden. Hiermee creëren we als architect een robuuste, maar stijlvolle uitstraling van de woning. Eikenhout kan onbehandeld toegepast worden onder allerlei weersomstandigheden. Het hout heeft duurzaamheidsklasse 2 en heeft daardoor onbehandeld een levensduur van zeker 20 á 25 jaar. Op verschillende wijzen kunnen eikenhouten constructies zichtbaar gemaakt worden in de gevel.

De luxe rietgedekte woonvilla te Veen (gemeente Aalburg) laat zien dat er met een houten constructie in de gevel een zeer mooi gevelbeeld gerealiseerd kan worden. De eikenhouten spanten zijn tegen de gevel geplaatst en zijn daarna bevestigd aan de stalen en betonnen constructie van de woonvilla. Tussen de eikenhouten constructie zijn grote glasoppervlakken geplaatst, waardoor er volop van het uitzicht op de binnenhaven en de Maas genoten kan worden.

Eikenhout kan in veel architectuurstijlen worden toegepast; van modern tot traditioneel. Bij deze woning zijn de eiken verbindingen onzichtbaar uitgevoerd, waardoor een strakke uitstraling wordt verkregen. De eikenhouten spanten in combinatie met de stijlvolle gevelmaterialen creëren een modern gevelbeeld.

Afbeelding: Luxe rietgedekte woon-villa te Veen met zichtbare eikenhouten spanten.

Afbeelding: Luxe rietgedekte woon-villa te Veen met zichtbare eikenhouten spanten.

Via de projectpagina van deze woning kunnen verschillende 360° panoramabeelden bekeken worden. Zo krijgt u een beter beeld van het effect van de eikenhouten constructie in de gevel.

 

Bij de energiezuinige en duurzame moderne langgevelboerderij 2.0 is de constructie zowel binnen als buiten de woning zichtbaar. De kenmerkende langgevelboerderij staat in een idyllische bosrijke omgeving en verwijst met zijn vorm naar een oude boerderij typologie die in de omgeving veel voorkwam. De woning wordt volledig in de omgeving geïntegreerd door een mooie balans van een eigentijdse interpretatie van deze oude typologie en een landelijke uitstraling passend in de omgeving. Een architectonisch spel waar de zichtbare eikenhouten constructie een belangrijke rol in speelt.

Door al het zichtwerk in het interieur én exterieur geeft de langgevelboerderij een nostalgisch gevoel ondanks dat er toch veel moderne ontwerp elementen in de woning terugkomen. Mooi element waar de eikenhouten constructie volledig tot zijn recht komt is in de overgang van de keuken binnen, naar de veranda buiten. Hier zijn de spanten in de aanwezige vide in glorie te zien tot in de daknok waar ze vervolgens doorlopen door de dubbel hoge glazen gevel in de sfeervolle overkapping.

Afbeelding: Moderne langgevelboerderij waarbij de eikenhouten constructie zowel binnen als buiten zichtbaar is.

Afbeelding: Moderne langgevelboerderij waarbij de eikenhouten constructie zowel binnen als buiten zichtbaar is.

Afbeelding: Opengewerkte 3D-visualisatie waarbij de eikenhouten constructie inzichtelijk wordt weergegeven.

Afbeelding: Opengewerkte 3D-visualisatie waarbij de eikenhouten constructie inzichtelijk wordt weergegeven.

Geïnspireerd geraakt en heeft u ook bouwplannen?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive