Architecten gilde blog

Opdrachtgever

Particulier & zakelijk (kantoor)

Locatie

Vlijmen, Heidijk

Medewerkers

ir. Pieter Maurer (MSc.),
architect-ingenieur

Ontwerp

2015/2016

Realisatie

2016/2017

Luxe riante Woonvilla, duurzaam ontworpen.

Riante woonvilla onder architectuur aan de Heidijk te Vlijmen. (gemeente Heusden)

Analyse bouwkavel

Na een gedegen bezonningsstudie en contextuele analyse van de bouwkavel is door de architect een conceptueel ontwerpvoorstel gedaan. Dit concept-ontwerp geeft een eerste impressie van bouwmassa van de woning, alsmede de positionering van de verschillende ruimten in de woning. Bij de positionering van ruimten (waaronder leefkeuken, woonkamer, kantoor met spreekkamer, serre, entreepartij en bijkeuken) houdt de architect rekening met bijbehorende zichtlijnen, zonlichtinval en overige belevingswaarden.

Door deze werkwijze, gebaseerd op een bezonningsstudie, is een woning ontworpen waar gedurende de seizoenen van het jaar een ideale zonlichtinval plaatsvindt.

Middels de analyse van de bouwkavel en het conceptueel ontwerpvoorstel van de architect, konden de opdrachtgevers hun eigen ontwerpgedachte los laten én ontstond ruimte voor deze bijzondere woonvilla onder architectuur ontworpen.

 

Aardstralen, wateraders en ontwerp woning

Opdrachtgever heeft door een wichelroedeloper de aardstralen laten bepalen en aan ons aangeleverd. Binnen het ontwerpproces van de woonvilla mochten op plaatsen waar je vaak en/of lang verblijft geen kruispunten van deze lijnen aanwezig zijn. Slapen diende zelfs geheel buiten de aardstralen en wateraders gerealiseerd te worden. Hierdoor ontstond een zeer wijd opgezette plattegrond en nam de woninginhoud toe met ca. 30%. Meer weten over deze aardstralen als de Benkerlijn, Currylijn en wateraders? 

Het aanhouden van dergelijke richtlijnen/ ontwerpuitgangspunten, als aardstralen en wateradres of Feng Shui / Yin & Yang, een eeuwenoude Chinese leer, maakt geen onderdeel uit van onze dagelijkse ontwerppraktijk, maar kan desgevraagd worden ingevuld.

 

Privacy vs. openheid

Tevens is door de architect inzichtelijk gemaakt op welke wijze privacy wordt gecreëerd langs het dijklint. De positionering en vorm van de woning, alsmede ondergeschikte elementen als de serre, garage en verbindende droogloop creëren een privé binnengebied (direct achter de woning) en en semi-privé gebied welke vanaf de dijk zichtbaar is en ontsloten wordt.

De droogloop verbindt de woning met de garage, welke nabij de achtererfgrens is gepositioneerd. Door de droogloop te voorzien van poort, kan het binnengebied ontsloten worden. In de achtertuin is tevens een optioneel buitenzwembad opgenomen.

 

Veranda met buitenhaard en dakterras

De veranda bevindt zich aan de achterzijde van de woning. In de middag en avond vormt dit gedeelte van de woning een plek waar in de avondzon gegeten kan worden en nagenoten. De buitenhaard biedt de mogelijkheid om op sfeervolle wijze, ook bij minder zonnig weer, van het buitenleven te genieten. Als architect realiseren wij woningen waarbij op positieve wijze de belevingswaarden van onze opdrachtgevers worden versterkt. In de hoop op deze wijze de wereld een stukje aangenamer te maken.

Panorama Veranda met buitenhaard Woonvilla Vlijmen

Panorama Veranda met buitenhaard Woonvilla Vlijmen

 

Panorama Zijgevel schuifpui in woonkamer en dakkapel master-bedroom Woonvilla Vlijmen

Panorama Zijgevel schuifpui in woonkamer en dakkapel master-bedroom Woonvilla Vlijmen

 

Panorama Serre en zitje voorgevel van de Luxe woning aan de Heidijk te Vlijmen

Panorama Serre en zitje voorgevel van de Luxe woning aan de Heidijk te Vlijmen

 

Panorama Entree Portalen ontwerp huis Vlijmen

Panorama Entree Portalen ontwerp huis Vlijmen

 

Intuïtief ontwerpproces

Aan elk ontwerp gaan gesprekken vooraf, zodat wij onze klanten en hun behoeften en wensen leren kennen, gevolgd door ontwerpafstemmingen die in het uiteindelijke ontwerp resulteert. Pas nadat de klant tevreden is met het ontwerpresultaat vangen we aan met de uitwerking gedurende de vervolgfasen.

Vanuit een intuïtief ontwerpproces realiseren wij elke woning op maat en altijd passend naar behoefte en wensen van onze opdrachtgever.

Dit is tevens de reden dat onze architectuur zoveel van elkaar verschilt. Geen woning is hetzelfde, net zoals mensen en hun wensen van elkaar verschillen.

 

Luxe, sfeervole riante woonvilla

Het ontwerp wordt gekenmerkt door vele unieke architectuurelementen, waar een sfeervolle woonvilla uit voort is gekomen.
Daarbij laten wij ons altijd leiden door de locatie, welke als uitgangspunt dient. In deze situatie en kavel aan de voet van de Heidijk te Vlijmen.

Bron: Google Maps, betreft niet de exacte maar een indicatieve benadering van de locatie. Loop desgewenst via Google Streetview door de straat.

 

Bouwkostenindicatie woonvilla

Heeft u ook bouwwensen, en bent u benieuwd wat de bouwkosten voor een woonvilla bedraagt?

Gedurende een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen we uw wensen nader afstemmen en een passende bouwkostenindicatie bepalen.

Op onze BLOG, vindt u tevens de SPECIAL: Bouwkostenindicatie particuliere woningbouw.

 

Bouwproces in foto’s van deze woonvilla

Benieuwd naar het bouwproces van deze woonvilla? Van het bouwproces hebben we diverse bouwfoto’s in een aparte BLOG bijgehouden. Zo ziet u diverse stappen in het bouwproces van deze woonvilla.

Volg onze BLOG, waar ook van deze woning regelmatig een update middels foto’s en tekst wordt toegevoegd.

 


Bouwplannen?

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

 

Project: “Woon-werk-Villa Heidijk Vlijmen”.
Opdrachtgevers: Particulier & Zakelijk
Bouwlocatie: Heidijk te Vlijmen
Gemeente: Heusden
Woning: netto vloeroppervlakte 435m² (GO) en bruto inhoud/ bebouwingsomvang 1700m³
Garage: netto vloeroppervlak 140m², incl. kelder en een bruto inhoud/ bebouwingsomvang 640m³ +
Totale gebouw inhoud/ bebouwingsomvang 2300m³ (inhoudsbepaling conform NEN2580 en vigerende bestemmingsplan)
Bouwkostenindicatie woning: > 1 miljoen euro # € 500-550,-/m³ incl. BTW (excl. kelder)
*sleutelklaar = inclusief binnenschilderwerk, basis sanitair badkamer/toilet, vloertegelwerk. Keuken nog te plaatsen door opdrachtgever.

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive