Architecten gilde blog
Bebouwingsomvang (inhoudsbepaling) volgens NEN 2580

Bepaling bebouwingsomvang gebouw.

In het bouwproces, waarin uiteraard de gebouwonderdelen deel uitmaken van de inhoud (m³), zijn een tweetal definities gangbaar, te weten:

1.   Bebouwingsomvang (bruto gebouw inhoud) volgens NEN 2580. Hierbij wordt, vrij vertaald, de buitenschil van het gebouw aangehouden van de muren, de dakpannen- of dakbedekkinglijn en de onderkant van de begane grondvloer;

2.   Bebouwingsomvang (bruto inhoud) volgens NEN 2580. Dit is als nr. 1 met dat verschil dat overdekte gebouwgebonden buitenruimten en niet overdekte gebouwgebonden buitenruimten worden meegeteld. Indien je een luifel voor de voordeur hebt of een galerij voor een appartement dan is deze buitenruimten ook bruto inhoud. Net als een veranda/terras overigens. Die veranda/terras moet je dan 1.500 mm hoog rekenen, ofwel meetellend als ½*m³. Een patio of hellingbaan naar kelder rekenen we mee als ⅓*m³. Op deze wijze wordt tevens de indicatieve bouwkosten van een woning bepaald gedurende het ontwerpproces.

Bovenstaande bepaling is ook binnen de begrippen van het bestemmingsplannen / omgevingsvergunningsaanvraag (onderdeel bouwen) als zodanig omschreven.

 

In het verkoopproces wordt de gebouwinhoud bepaald vanaf de begane grondvloer.

3.   Bebouwingsomvang als ‘verkoopbare’ inhoud. Als nr. 1 maar dan zonder de inhoud van de constructieve begane grondvloer.

 

Nummers 1 en 2 worden over het algemeen door bouwkundigen gebruik. Nummer 3 wordt door makelaars wel gebruikt.

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive