Architecten gilde blog
Architecten gilde blog

Opdrachtgever

Particulier

Locatie

Oosterhout (Nbr.)

Medewerkers

ir.ing. Pieter Maurer

Ontwerp

2008-2009

Realisatie

2009-2010

Luxe bosrand villa jaren 30 stijl

Bosrandwoning in jaren 30 stijl (Oosterhout)

Deze woning is gelegen op een bijzondere context, aan de rand van het bos, die de overgang van bebouwing naar de natuur kenmerkt. Uitgevoerd als moderne woning met typische jaren 30 kenmerken. Modern door de strakke vormgeving, de hedendaagse toepassing, en het heldere concept dat eraan ten grondslag ligt. Typische jaren 30 kenmerken als het dieprode metselwerk met terugliggende voeg, en de witte dakoverstekken en gootlijsten.

 

Gevelbeeld

De gevelaanzichten van deze villa jaren 30 stijl zijn uitgevoerd als een zorgvuldige compositie. Het gevelbeeld is rustig, en dynamisch tegelijk. Waar de wit geschilderde kozijnen onder de goten contrasteren met het dieprode metselwerk, verdwijnen de donkere geschilderde en terugliggende kozijnen als het ware in het metselwerk. De woning en de garage zijn naar elkaar gericht, en zijn door middel van een houten tussenlid met elkaar op subtiele wijze gekoppeld. Samen vormen ze een eenheid, een zorgvuldige compositie.

 

Beleving

Een eerste indruk, de uiterlijke beleving van een gebouw wordt gecreëerd bij aankomst. Vanuit verschillende perspectieven, dus op dynamische wijze nemen we een gebouw waar. Het meest interessante vind ik persoonlijk de totale beleving van een gebouw, zowel van binnenuit als van buiten. We willen er een goed gevoel bij hebben. Net zoals wij een beeld vormen bij de mensen om ons heen. We creëren een eerste indruk, en zodra we iemand beter leren kennen kunnen de persoonlijke karaktereigenschappen onze interesse verder wekken. Zo is dat ook bij een gebouw. Een gebouw, of in dit geval een woning, dient ‘belevenswaardig’ te zijn. Toegesneden op de functie die het vervult. Zowel in praktische zin als de meerwaarde die het biedt in de ruimtelijke en gevoelsmatige beleving. De beleving maakt voor mij altijd een onderdeel uit van het ontwerpproces. Op deze wijze ontstaat een ontwerp op maat, dat meerwaarde biedt bovenop de wensen van de initiatiefnemers.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begane grond; entree met zicht tot dak en trappenhuis met bordessen, leefkeuken, ‘bloemenraam’, woonkamer met binnen en buitenhaard, afsluitbare studie grenzend aan woonkamer, bijkeuken als schakel tussen woning en garage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerste verdieping; Vrijhangende trap met uitkragende bordessen, Masterbedroom met directe aansluiting op badkamer en inloopkast, slaapkamer, en vliering boven garage. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tweede verdieping; Bovenin trappenhuis royaal daglichtinval tot op de entree van de begane grond, logeerkamer met tweede badkamer, technische ruimte voorzien van warmtepomp-CV die gebruik maakt van de afvoerwarmte van de ventilatie, CV voorzien van een grote boiler, Tevens nog een vliering aanwezig boven de overloop en badkamer.

 

 

Kenmerkende onderdelen

In het ontwerp van de villa jaren 30 stijl zijn diverse bijzondere elementen opgenomen, die bijdragen aan de beleving. De entree met trappenhuis, als centrale spil door de woning. Op ruimtelijke en lichte wijze vormgegeven, waarbij de trap het verbindende element vormt tussen de verschillende bouwlagen. Hoge plafonds, voor een goede ruimtelijke beleving. De opengewerkte achtergevel brengt je direct in contact met het bos en zorgt voor lichtinval tot diep in de woning. De overgang van binnen naar buiten, vanuit de woonkamer enerzijds als veranda met buitenhaard, anderzijds direct naar het terras. Een study voorzien van openslaande tuindeuren en in direct contact met de woonkamer, door middel van een hardglazen schuifdeur afsluitbaar naar de woonkamer. De masterbedroom, in directe verbinding met de badkamer. Een gekromde wand als scheiding tussen slaapkamer en badkamer, vormt tevens de inloopdouche. De masterbedroom is bovendien voorzien van Frans balkon en kijkt uit op het bos. Energiezuinig en maximaal comfort door toepassing van zonwering, vloerverwarming en topkoeling, douche WTW, hergebruik afgezogen lucht natte ruimten door de warmtepomp, temperatuurregeling per zone, motorloze afzuigkap voor rustig koken, gashaard in woonkamer als sfeer en verwarming. Ik ben ervan overtuigd dat u de meeste kenmerkende onderdelen op de foto’s zult herkennen.

 

Een woning ontworpen met aandacht voor details. Hier vindt u beelden van het interieur, waaronder het trappenhuis en de gekromde inloopdouche.

 

Opdrachtgevers: Familie
Bouwlocatie: Vuurvlinderhof 17, 4904 XL OOSTERHOUT
Gemeente: Oosterhout
Inhoud woning: …m³
Inhoud garage: inclusief
Bouwkosten: € … Euro incl. BTW
Bouwkosten/m³: € …,- Euro incl. BTW, excl. keuken
Gebruiksoppervlakte: … m²
Verblijfsgebied: … m²

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive