Typologie moderne boerenschuur architectuur.
Silhouet woning architectuur.
Architecten gilde blog
Zwarte strakke woning in wit winterlandschap.
Architecten gilde blog

Opdrachtgever

De heer en mevrouw Voorsluijs

Locatie

Kerkwijk (gemeente Zaltbommel)

Medewerkers

architect ir. Pieter Maurer (MSc.) Den Bosch

Ontwerp

2009-2010

Realisatie

2011-2012

Landelijke woning Kerkwijk

Integratie bestaande bungalow in nieuwe woning

Deze landelijke villa is over een bestaande semi-bungalow heen gebouwd. Het is in feite een vergroting van een bestaande woning, waarvan enkele zijgevels en de entree nog zichtbaar zijn. Op die manier blijft de ouderlijke bungalow, die door de opa van de opdrachtgever is gebouwd, zichtbaar aanwezig.

 

Landelijke sfeer

De oude woning ligt verhoogd in het landschap, als een terpwoning die de streek van oudsher kenmerkt. De nieuwe woning ligt over de bestaande woning heen, en is aan de achterzijde uitgebouwd. De ruimte leefkeuken die hier is ontstaan ligt enkele treden lager, en versterkt op die wijze het contact met het landschap. Het buitenleven ligt hier centraal.

 

Buitenleven

Het binnen- en buitenleven gaan in deze landelijke woning naadloos in elkaar over. De nieuwe leefkeuken ligt enkele treden lager, en voegt zich meer naar de tuin waar het buitenleven centraal staat. De grote glazen achtergevel biedt een wijds uitzicht over het polderlandschap. In de zijgevel bevindt zich (in de luwte) de veranda, die aansluit aan de leefkeuken. Wanneer het wat kouder wordt biedt de buitenhaard in de veranda een heerlijke plek om te vertoeven.

 

Boerderij als Archetype

Het ontwerp van de overbouwing is gebaseerd op de oude typologie van de boerderij. Qua vorm is deze opgebouwd met zadeldak en voorzien van zijbeuk. De houten geveldelen benadrukken het natuurlijke karakter, en sluiten goed aan op de landelijke omgeving. Het dak is in een vlakke strakke pan uitgevoerd. Aan de achterzijde is de gevel open gewerkt en biedt uitzicht over de akkers. Tevens is een dakoverstek toegepast en een veranda met buitenhaard, zodat op sfeervolle wijze van het buitenleven kan worden genoten.

 

Sfeer

Het moderne voorkomen komt voort uit de heldere bebouwingsvorm en de antraciete kleurstelling van de houten gevel en kozijnen. Zowel de vorm en kleurstelling kenmerkt de authentieke boerderij. In een groene landelijke omgeving levert dit een fraaie kleurcompositie op.

Het dakoverstek is uitgevoerd in Western Red Cedar. Een houtsoort met een warme houtkleur, die bijdraagt aan de prettige en warme beleving van de veranda.

Boerderij dakoverstek Veranda Western-Red-Cedar warme sfeer

 

Foto Achtergevel: veel glas, warme beleving door Western Red Cedar hemelstukken.  

 

Kenmerkende onderdelen

Energiezuinig en maximaal comfort door toepassing van zonwering, vloerverwarming en topkoeling, WTW-ventilatie, douche WTW, temperatuurregeling per zone, motorloze afzuigkap voor rustig koken, gashaard in woonkamer als sfeer en verwarming. Op het dak zijn zonnepanelen opgenomen, die energie produceren. Optioneel kunnen ook in de achtergevel zonnecollectoren opgenomen worden, die niet allen energie opwekken, maar tevens als zonwering dienen.

 

Aannemer

In een aanbesteding is Penningsbouw B.V. als voordelige aannemer naar voren gekomen. Dit relatief jonge aannemersbedrijf heeft de woning gerealiseerd, waarbij ArchitectenGilde de bouwbegeleiding heeft verzorgd. Onze ervaring is dat het een prettige en positieve aannemer is om mee samen te werken. Ze leveren  vakkundig werk, met het juiste prijs-kwaliteitsniveau. Af en toe willen ze te graag situaties oplossen zonder overleg met de architect, maar ook dit wordt alsnog gecorrigeerd. Een aannemer met ervaring in de grote bouw en het fingerspitzengefühl voor de particuliere bouwer.  Op onze blog zijn foto’s van het bouwproces geplaatst.

Woning met veranda gebouwd over bestaande Woning Zonnepanelen op dak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Zij- en Achtergevel: Veranda met buitenhaard en windscherm voor extra beschutting terras.
 
 
Constructie 3D fundering staalconstructie vloeren en dakspanten - BIM-model

Constructie 3D fundering staalconstructie vloeren en dakspanten - BIM-model

Bouwen over bestaande bungalow met staalconstructie

Slim ontwerp: Bouwen over bestaande bungalow met staalconstructie.

 

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive