Architecten gilde blog
Kantoorpanden moeten vanaf 2023 tenminste energielabel C bezitten!

Kantoorpanden moeten vanaf 2023 tenminste energielabel C bezitten!

Eind 2016 is aangekondigd dat, voor kantoren boven de 100m2, vanaf 2023 een wettelijke verplichting van minimaal energielabel C gaat gelden.

Dit betekend dat veel eigenaren van kantoren hun vastgoed moeten opknappen om deze eis te gaan halen. 80% van de huidige kantoorgebouwen voldoet namelijk op dit moment nog niet aan deze eis! Ze hebben dan of nog geen energielabel, of zijn niet energiezuinig genoeg.

Verduurzaming bij het volgende moment van onderhoud?

Een goed reden om het volgende moment voor onderhoud of verbouwen meteen aan te grijpen om aandacht te besteden aan deze nieuwe eis voor verduurzaming. Dit kan in sommige gevallen een aantal simpele maatregelen zijn om een label C te kunnen bemachtigen, zoals zuinigere verlichting of een efficiƫntere verwarming installatie. Om het pand echt klaar voor de toekomst en eventueel strengere maatregelen te maken is misschien een ingrijpendere verduurzaming slimmer.

Dat deze investeringen geld kosten spreekt vanzelf, landelijk gezien heeft de EIB (economisch instituut voor de bouw) het zelfs over 1 miljard euro. Nu worden deze investering terugverdient doordat het verbeterde kantoor energiezuiniger en dus goedkoper opereert.

Subsidie op uw investering voor een energiezuiniger kantoor

Daarnaast kan er, als er geĆÆnvesteerd wordt in de verduurzaming van uw kantoor, gebruik worden gemaakt van de EIA (energie investeringsaftrek). Met deze regeling kan 55% van de investeringskosten worden afgetrokken van de fiscale winst. Dit kan nog bovenop de gebruikelijke afschrijvingen! Belangrijk daarvoor is dat er voldaan wordt aan de voorwaarden die er omschreven worden en dat het binnen 3 maanden na het geven van de opdracht aangemeld wordt.

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive