Architecten gilde blog
Toekomstvisie zorg: kleinschalige specialistenpraktijk

De gezondheidszorg vormt een breed werkterrein, en omvat een aanleunwoning tot academisch ziekenhuis. Zo ook tussenliggende zorgvormen als verslavingsopvang, verpleeghuis en ouderen-zorgcentrum. Na de schaalvergroting van de afgelopen jaren, lijkt juist behoefte te ontstaan naar kleinschalige kwalitatieve specialistenpraktijken. 

 

Veranderingen in de gezondheidszorg

De komende jaren zullen we te maken krijgen met grote veranderingen in de gezondheidszorg. De oorzaken zijn divers, waaronder:

– voortschrijdende vergrijzing, en individualisering;

– oplopende gezondheidskosten dwingen zorginstellingen om goedkopere zorg te verlenen;

– benadering vanuit patiënten, en veranderende visies op zorgverlening;

– omwikkeling nieuwe technologieën en nieuwe behandelmethoden.

Om inzicht te krijgen in de invloed die dit heeft op de gebouwen die zorg faciliteren, heeft de Stichting Architectenonderzoek Gebouwen Gezondheidszorg een onderzoek uitgevoerd. Met als doel een wezenlijke bijdrage te leveren aan hoogwaardige en toekomstgerichte architectuur in de zorg. Wij zijn erg benieuwd of deze visie overeenstemt met uw visie als specialist. Graag gaan wij met u het gesprek aan om samen naar een vooruitstrevende invulling te werken voor uw praktijkruimte.

 

ArrchitectenGilde is gevestigd in de voormalige Polikliniek te ‘s-Hertogenbosch

De voormalige Polikliniek in ‘s-Hertogenbosch zal mogelijk tot appartementen herbestemd worden.

Polikliniek Den Bosch GZG

Afbeelding Polikliniek aan de Nieuwstraat 34 te ‘s-Hertogenbosch, momenteel het kantoor van ArchitectenGilde.
 

ArchitectenGilde heeft sinds juli 2011 haar kantoorruimte gevestigd in de voormalige Polikliniek. De diverse kantoorruimten langs de voorgevel zijn door ons in gebruik als werkruimten. In de overige ruimten, voornamelijk poliklinische ruimten, zijn onder andere ateliers gevestigd.

 

Transitiefase

De periode waarin afstand wordt genomen van de oude functie, tot invulling wordt gegeven aan de nieuwe bestemming, wordt als transitiefase gezien. Een fase, waarin tijd verkregen wordt om het oude af te sluiten, en herbestemmingsplannen te ontwikkelen.

 

Collectieve geheugen van de stad

Het voormalige GZG ziekenhuis lag binnen de stadsmuren van ‘s-Hertogenbosch, en stond daarmee letterlijk en figuurlijk midden in het leven. Het GZG terrein met oude zorggebouwen vormt daarmee een onderdeel van het collectief geheugen van een stad. Vele mensen zijn hier geboren en ook weer overleden. De gebouwen van de voormalige GZG vormen zodoende herinneringen aan het leven.

 

Privé klinieken, kleinschalige specialistische zorg.

Nu het nieuwe ziekenhuis gerealiseerd is aan de rand van de stad blijkt dat deze alweer te klein is om de groeiende behoefte aan zorg te kunnen vervullen. Een logisch vervolg hierop zal zijn dat privé klinieken gerealiseerd worden, welke los functioneren en tegelijk een aanvulling vormen op het hoofdziekenhuis van de stad. Specialistische privé klinieken de focuskliniek, zoals we die kennen in Amerika.  Zorg weer terug midden in de samenleving. Een interessant artikel over de focuskliniek treft u hier aan.

 

Overige Info

Kennisplein Zorg en Bouw

 

 

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive