Architecten gilde blog
Volledig glazen gevel als dragende constructieve element

Minimalistisch glazen paviljoen als tegenhanger van monumentaal pand bereikt middels constructief glazen gevel 

Voor het bouwen van een gebouw denken we traditioneel gezien altijd aan de verschillende lagen die het geheel vormen; invulling, installaties, constructie en schil. Maar wat als nu een van deze lagen volledig weggelaten kan worden?

paviljoen constructief dragend glazen gevel

Out of the box oplossing door architect voor de constructie

Dat je dan een bijzonder gebouw krijgt bewijst het nieuwe paviljoen in park Vijversburg in het Friese Tytjerk. Hier is de constructie volledig weggelaten en wordt het dak volledig gedragen door de glazen gevel. In een streven naar ultiem minimalisme als tegenhanger van het monumentale pand waar het aan grenst, heeft de architect gezocht naar nieuwe oplossingen en buiten de gebaande paden gedacht. Met als resultaat een unieke nieuwe oplossing waarin dragend glas tot een geheel nieuwe niveau wordt gebracht.

Details constructief dragende glazen gevel

 

Het driehoekige paviljoen is uitgevoerd met constructief dubbel glas waar de binnenruit gelaagd is uitgevoerd. Dit is vervolgens aan de boven en onderzijde ingeklemd om de benodigde stijfheid te krijgen om het dak overeind te kunnen houden. In de onderzijde is deze inklemming verwerkt in de deels verzonken betonnen bak welke geheel verborgen is onder het maaiveld. Boven is een vergelijkbare inklemming gebruikt welke geïntegreerd is in de dakopbouw. Dit maakt het mogelijk om het gehele dak te dragen zonder een enkele kolom of kozijnstijl te gebruiken.

Slim wegwerken van installaties in vloer en plafond

Dit zelfde streven naar minimalisme is doorgezet in de integratie van de installaties welke volledig verdekt verwerkt zijn. In de betonnen bak zijn de aanvoerkanalen ingestort en wordt de verse lucht ingeblazen langs een smalle spleet bij de gevel. De vuile lucht wordt in het plafond langs het glas afgezogen.

Paviljoen-constructief-dragend-glas-verdiept-liggend

Paviljoen-dragende-glazen-gevel-centrale-ruimte

Minimalastische glazen tegenhanger monumentaal pand

 

 

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive