Architecten gilde blog
Verbouwing en vernieuwing vrijstaande jaren 90 woning

In 2012 is de restyling voltooid van deze vrijstaande jaren 90 woning. Met dit bouwplan heeft de woning een compleet nieuwe uitstraling gekregen. Het resultaat: een woning met wooncomfort en sfeervolle luxueuze uitstraling. Complimenten van omwonenden onderschrijven de waardering uit de buurt.

Voorgevel renovatie vrijstaande woning jaren 90 nieuwe kleurstelling antraciet Red cedar gevelschermen

Artist impression: nieuwe voorgevel aanzicht na verbouwing 

RAL7016-Wester_Red_Cedar-RAL9016

Kleuren- en materiaaloverzicht:
Gevels: antraciet-donkergrijs RAL7016 + Gevelschermen: Western Red Cedar + Houtwerk: Verkeerswit RAL9016

 

De opdrachtgever is nauw betrokken geweest bij het verbouwingsplan. Met name in de ontwerpfase hebben we diverse overlegmomenten om het programma van eisen te blijven toetsen. Qua materialisering hebben we verschillende voorstellen gedaan én daarbij een advies toegevoegd van wat naar onze beleving de juiste keuze is.

Kleurenstaat Woningrenovatie restyling Antracietgrijze gevel Helderwit houtwerk Western-Red-Cedar_schuifframes

Kleuren- en materiaaloverzicht:
Gevels: antraciet-donkergrijs RAL7016 + Gevelschermen: Western Red Cedar + Houtwerk: helderwit RAL9010
RAL9010 = meerprijs op Solarlux vouwpui van EUR 857,= excl. BTW

Restylen bestaande woning uit de jaren 90 te gemeente Wijk en Aalburg, Spijk

Foto’s: bestaande voorgevel en achtergevel vóór verbouwing

 

De verbouwing en vernieuwing van deze vrijstaande jaren 90 woning, heeft geresulteerd in een geheel vernieuwd aanzicht. De aanvankelijk eenvoudig aandoende verschijning heeft na de renovatie plaatsgemaakt voor een chique verschijningsvorm.

 

Gevel en dynamische gevelschermen

De voormalige gele ‘gevelluiken’ hadden slechts een decoratieve functie. Deze zijn vervangen voor dynamische schuifschermen, voorzien van houten Red Cedar lamellen. Deze schuifschermen dienen als zonwering, en/of als privacyscherm. De natuurlijke warme houtkleur van de schuifschermen combineren op chique en smaakvolle wijze met de antraciet geschilderde gevel.

 

nieuwe achtergevel aanzicht na verbouwing (antraciet / donkergrijze gevel + helder witte kozijnen + Western Red Cedar vouwwand (zelfde houtsoort als lamelschermen) Western Red Cedar licht vergrijst indien onbehandeld)

Architect 's-Hertogenbosch renovatieplan achtergevel beleving tuin te Wijk en Aalburg

nieuwe achtergevel aanzicht na verbouwing (antraciet / donkergrijze gevel + helder witte kozijnen)

 

Kozijnen en houten timmerwerk

Door het geveltimmerwerk, zoals de uitgetimmerde bakgoot wit te schilderen ontstaat een heldere horizontale belijning. De wit geschilderde kozijnen contrasteren met de antraciet / donkergrijze gevel, zoals we dat ook bij jaren 30 woningen in een donkerrood vs. witte kleurstelling tegenkomen. Op deze wijze ontstaat een rustig gevelbeeld met duidelijke gevelopeningen. Ook de overgang van de gevel met het dak wordt op deze wijze aangehaald. Het resultaat is een ‘leesbaar’ ontwerp, waarbij de kenmerkende gebouwonderdelen ‘leesbaar’ zijn.

 

Indelingswijziging

Inpandig is een indelingswijziging doorgevoerd, zodat een ruime leefkeuken is ontstaan met kamerbreed zicht op de tuin. Deze glazen vouwpui is over de volle breedte te openen en biedt toegang tot het terras. Andersom wordt door de vouwwand het daglicht naar binnen gehaald, wat van binnenuit een ruimtelijke beleving geeft. De aanvankelijk sombere keuken en woonkamer hebben plaatsgemaakt voor een lichte en frisse leefruimte, welke op het zuiden is georiënteerd. Op deze wijze wordt maximaal genoten van de leefkwaliteiten die de kavel biedt.

 

Kleurvariant

Voor deze woningrenovatie is tevens een kleurvariant uitgewerkt, waarbij de gevels wit blijven en de kozijnen, luifels en het timmerwerk antraciet / zwart worden geschilderd. Op deze manier kan de opdrachtgever zijn/haar persoonlijke voorkeur kenbaar maken.

Perspectief woning, 3D ontwerp door architect, locatie Wijk en Aalburg

ontwerpvariant: nieuwe voorgevel na verbouwing (witte gevel + antraciet/zwarte kozijnen, goot en gevelschermen)
Kleurvariant woningrenovatie ontwerp, locatie Gemeente Aalburg, architect 's-Hertogebosch
ontwerpvariant: nieuwe achtergevel na verbouwing (helderwitte gevel + antraciet / donkergrijze kozijnen)

 

Bouwaanvraag, aanbesteding en bouwbegeleiding

Voor de aanpassingen aan de bestaande woning is door ons een omgevingsvergunning (bouwvergunning) bij de gemeente aangevraagd. De constructieve aanpassingen zijn door onze constructeur berekend en op tekening verwerkt. Nadat de technische omschrijving is uitgewerkt hebben we het project bij een tweetal aannemers aanbesteed. Na een prijsvergelijking tussen de aannemers, en nadere afstemming is het werk gegund aan de scherpste aanbieder. Voor onze opdrachtgever wordt ook hier de bouw door ons begeleid.

 

Kleurenonderzoek achtergevelpui

Onderstaand is een kleurenonderzoek uitgevoerd voor de achtergevelpui. Door enkele kleurenopties te visualiseren wordt gevoel gecreëerd zodat een juiste keuze gemaakt kan worden.

Voorkeursconcept; gevels antraciet, timmerwerk (kozijnen+gootbetimmering) wit, houten gevelschermen hout: Western Red Cedar.

VOORKEUR:  nieuwe achtergevel aanzicht na verbouwing (antraciet / donkergrijze gevel + helder witte kozijnen)

 

Alternatief 1; gevels antraciet, timmerwerk (kozijnen+gootbetimmering) wit, vouwwand zwart, houten gevelschermen hout: Western Red Cedar.

ALTERNATIEF 1: nieuwe achtergevel aanzicht na verbouwing (antraciet / donkergrijze gevel + helder witte kozijnen + zwarte vouwwand)

 

Alternatief 2; gevels antraciet, timmerwerk (kozijnen+gootbetimmering) wit, vouwwand zwart, houten gevelschermen hout: Western Red Cedar.

ALTERNATIEF 2: nieuwe achtergevel aanzicht na verbouwing (antraciet / donkergrijze gevel + helder witte kozijnen + antraciete vouwwand)

 

 

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive