Architecten gilde blog
Nieuwe, verbeterde, en retro materialen

Nieuwe materialen, verbeterde materialen of retro-materialen. Met een zekere regelmaat worden materiaalkundige ontwikkelingen geïntroduceerd. Materialen die ons opvallen plaatsen we met een zekere regelmaat in deze post:

Geintegreerde zonnecellen

Nu de techniek alweer alledaags begint te worden, zien we dat deze steeds meer geïntegreerd wordt binnen het bestaande bouwsysteem. Waar voorheen op de dakpannen zonnecollectoren gemonteerd werden, wordt deze steeds meer geïntegreerd in het dak. Dat ziet er natuurlijk veel rustiger uit. Daarnaast betekend het ook materiaalbesparing, omdat één product twee functies vervult. Namelijk die van dakpan en van zonnecollector. Dat zat er dus al een tijdje aan te komen…

Dakpan geintegreerde zonnecellen

Zonnecel geïntegreerd in dakpan, Synroof BV

Al enige tijd zijn er ook geintreerede zonnecelsystemen op de markt van andere fabrikanten. Ook zijn er systemen die waarbij het dakbedekkingsysteem niet nagebootst wordt, maar waar het zonnecelsysteem naast eventuele andere dakbedekking geïntegreerd wordt.

zonnepaneel in rieten dak

zonnepaneel in rieten dak

Zonnecel geïntegreerd in rieten dak

Zonnecellen volledig geintegreerdin hellend dak

Zonnecellen volledig geintegreerdin hellend dak

Zonnecellen volledig geintegreerd in rieten dak en pannen dak

 

Bauhaus baksteen

Een hedendaagse baksteen, waarin verleden en heden samenkomen. Dat is de nieuwe Bauhaus baksteen die Wienerberger in productie heeft genomen. De Bauhaus baksteen combineert een strakke vorm met een genuanceerd-verweerde uitstraling.

Bauhaus baksteen type Rotterdam (links) en Krefeld (rechts)

Bauhaus baksteen type Rotterdam (links) en Krefeld (rechts)

Bauhaus is een architectuurstroming die zijn oorsprong kent in Duitsland. Doordat in de jaren 30 nieuwe bouwmaterialen haar intrede deed door nieuwe ontwikkelingen en industrialisatie, werd het mogelijk om op vernieuwende wijze te bouwen. Strakheid, ruimtelijkheid en daglichtinval werden op architectonische en functionele wijze ingezet.

Imperfectie als karakteristieke eigenschap

Deze Bauhaus baksteen geeft uitdrukking aan industrialisatie, door de strakke steenvorm (moderne productiewijze strengperssteen). Helemaal optimaal was de productiewijze uit die tijd niet, waardoor verkleuringen en sintering aan het steenoppervlak optraden. Juist deze imperfecties creëren een genuanceerd en levendig geveloppervlak.

 

Referentie

Bij het ontwerpen van een gebouw komt de vraag: welk gevelmateriaal ga ik toepassen.

Wat sluit aan bij het ontwerpconcept? Hoe verhoud het zich met de omgeving?

http://www.nbd-gevelbekleding.nl/

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive