Architecten gilde blog
BREEAM, Wat houdt het in?
BREEAM certificering logo

In een vorige blog is de BREEAM certificering al eens genoemd, maar nu gaan we hier dieper op in. Wat houdt BREAAM precies in, sinds wanneer wordt het gebruikt en wat onderscheid BREEAM van andere certificeringen?

BREEAM is een afkorting voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Deze methode werd oorspronkelijk ontwikkeld door een Engelse onderzoekinstantie BRE (Building Research Establisement). BREEAM stelt een standaard voor een duurzaam gebouw en geeft het prestatieniveau weer. De bedoeling is dus om gebouwen te analyseren en verbeteren.

Waarom BREEAM is de vraag. Allereerst omdat het een internationale certificering is. Het is het belangrijkst en meest gebruikte duurzaamheidkeurmerk voor gebouwen ter wereld. Zo zijn 63% van alle gecertificeerde gebouwen voorzien van een BREEAM keurmerk. Vergeleken met de Amerikaanse variant LEED, de Duitse DGNB en de Franse HQE wordt BREEAM het meest toegepast.

Breeam certificering

In Nederland wordt het Keurmerk beheerd door DGBC (Dutch Green Building Counsil). Aansluiting en eenduidigheid waren de basismotivaties voor DGBC om de BREEAM certificering toe te passen in Nederland, daarnaast was het systeem eenvoudig aan te passen aan de Nederlandse situatie. Per land wordt het internationale keurmerk namelijk aangepast aan de regelgeving en de bouwpraktijk van het land. Op dit moment bestaan er al BREEAM-UK, BREEAM-NL, BREEAM-ES, BREEAM-NOR en BREEAM-DE. Landen zonder eigen variant vallen onder de BREEAM International certificering.

BREEAM wordt vanaf 2008 door DGBC toegepast voor de Nederlandse situatie. In 2009 presenteerde DGBC het keurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw. In juni 2011 werd de tweede keurmerk gelanceerd; BREEAM-NL In-Use. Daarna, op 19 september, werd BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling gepresenteerd.

Vooral afgelopen anderhalf jaar heeft het certificaat fors aan populariteit gewonnen. In 2011 waren er 725 uitgegeven certificaten, in februari 2013 zijn dit er al 2947. Vooral in Groot-Brittannië, Polen, België en Nederland is BREEAM de marktleider. Er wordt verwacht dat deze stijging zich nog doorzet. Van de andere duurzaamheidkeurmerken telt bijvoorbeeld het Amerikaanse LEED in totaal 296 uitgegeven certificaten. Vooral in Zweden, Finland en Italië is dit certificaat populair.

BREEAM is niet ‘weer’ een nieuwe duurzaamheidkeurmerk. Er zijn zoals misschien bekend verschillende andere certificaten in Nederland. Zoals Energielabel, de EPC norm, Greencalc en GPR-Gebouw. De DGBC streeft naar harmonie met andere systemen en eventueel integratie van deze systemen in de BREEAM. Zo zijn energielabel en de EPG wettelijk verplicht en volledig geïntrigeerd in BREEAM-NL.

Bronnen: www.dgbc.nl; www.breeam.nl

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive