Architecten gilde blog
Architectuur BREEAM excursie Lely

Op 17 april 2013 waren wij als Architectengilde uitgenodigd door KIVI NIRIA om het nieuwe duurzame gebouw van Lely Group te bezichtigen. De middag zou bestaan uit een presentatie over onder andere het bedrijf Lely, BREEAM duurzaamheidcertificering, een rondleiding over de bouwplaats en als afsluiting een borrel.

Lely

Het bedrijf Lely Group is een internationale producent van diverse landbouwvoertuigen en voeder- en melksystemen. Ze zijn op dit moment actief in 60 landen en hebben 1600 werknemers in dienst. Het bedrijf is opgericht door twee broers Cornelis en Arij van der lely, en dus een echt familiebedrijf.

BREEAM kantoor ontwerp

BREEAM kantoor ontwerp

Bron: technischgebouwbeheer.nl

BREEAM

De reden dat we erg geïnteresseerd waren in deze excursie was omdat het ontwerp van de bedrijfshal een ‘Outstanding’ en het ontwerp van het kantoorgedeelte een ‘Excellent’ BREEAM certificering heeft gekregen. Iets wat tot nu toe in die branche nog nooit in Europa was gebeurd.

Om te beginnen zullen we meer uitleggen over het BREEAM. Waarom BREEAM? Wat houdt een BREEAM certificaat in en waar moet allemaal aan voldaan worden? Daarna zullen we het hebben over de beweegredenen van Lely om dit duurzame gebouw te laten realiseren.

Zoals u misschien weet zijn er meerdere certificaten in Nederland waar een gebouw aan kan voldoen. Wij kennen bijvoorbeeld EPC-norm, GPR-gebouw en Energielabel. BREEAM wordt door de Dutch Green Building Council gebruikt, omdat dit certificaat ook internationaal een grote rol speelt.

Het gebouw van Lely valt in de groep BREEAM-NL Nieuwbouw. Dit certificaat is onderverdeeld in 9 categorieën. Deze categorieën zijn onderverdeeld in credits. Op elk van deze credits kunnen één of meederde punten verzameld worden. Elke categorie heeft weer een eigen weging en aan de hand daarvan wordt de totaalscore berekend.

De 9 categorieën zijn:

1. Management                                                                                  6. Water

2. Gezondheid                                                                                     7. Vervuiling

3. Energie                                                                                            8. Materialen

4. Transport                                                                                         9.  Afval

5. Landgebruik & ecologie

Bron: http://www.breeam.nl/nieuwbouw/categorieen_nieuwbouw

 

Tijdens de presentatie kwam ook ter sprake wat de redenen waren voor Lely  om een hoofdkantoor met zo’n hoge certificering te realiseren. De kosten om een gebouw van deze omvang te realiseren is al niet goedkoop, maar om aan BREEAM eisen te kunnen voldoen komt er nog 15-20% van de prijs bij. Volgens Lely hebben ze dit gebouw laten ontwerpen en maken, geleid door hun ambitie en hun drang naar uitdaging. Ze hebben zich niet laten tegenhouden door de strenge BREEAM certificering en hebben nu het eerste gebouw in hun sector met de hoogste certificering ‘Outstanding’ en natuurlijk niet te vergeten ‘Excellent’ voor het kantoorgebouw. Het was niet alleen een uitdaging voor Lely als opdrachtgever, maar ook voor de aannemer Dura Vermeer. Die natuurlijk aan dezelfde strenge eisen moest voldoen. De kleinste fouten kunnen er namelijk al toe leiden dat Lely de certificering kwijt raakt.

 

Rondleiding

Na de presentatie was er ruimte voor een rondleiding over de bouwplaats. Zoals op de foto’s te zien was er een grote groep geïnteresseerden.

Excursie KIVI-NIRIA-Lely-Maassluis

Excursie KIVI-NIRIA-Lely-Maassluis

Aanzicht gebouw aankomst

Het nieuwe bedrijfscomplex bestaat uit drie kantoorgedeelten en een fabriekshal. Vanuit de kantoorgedeelten kun je wel de fabriekshal bekijken, maar zonder begeleiding van een medewerker is het niet mogelijk om er komen. Dit is zo ontworpen om niet tot overlast te zijn van de medewerkers die in de fabriekshal werkzaam zijn. Met een totale oppervlakte van 33.000 m2 is dit een enorm project dat binnen een bouwtijd van 13 maanden opgeleverd word. Volgens planning is de oplevering in juli 2013.

 

Duurzaam kantoorgebouw Lely

Duurzaam kantoorgebouw Lely

Oprit parkeerdek                                                               Verdieping kantoorruimtes (bron:  www.duurzaamgebouwd.nl)

Plantenbak parkeerdek Lely

Plantenbak parkeerdek Lely

Deze foto is genomen vanaf het parkeerdek. Er is te zien dat rechts een snelweg loopt. Links zijn er plannen om in de toekomst een woonwijk te realiseren. Op dit moment is deze grond eigendom van Lely zelf, waarop ze hun landbouwvoertuigen testen.

Op het parkeerdek wordt ook een plek voor de medewerkers om te kunnen ontspannen. Er is een grindpad aangelegd aan de buitenzijde, er is ruimte voor sport en het terras van de kantine bevind zich hier ook.

BREEAM kantoor en bedrijfshal

BREEAM kantoor en bedrijfshal

Bron: Consortarchitects Lely_Group:_BREEAM_Outstanding_achieved!

 

Hierboven is het totale project te zien. De grote hallen aan de achterzijde en de grote glazen kantoor- en vergaderruimten aan de voorzijde. Op deze afbeelding is ook goed te zien hoe omvangrijk dit project is. En hoe alles ook met elkaar in verbinding staat.

 

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive