Architecten gilde blog
Kiezen uit verschillende soorten dakbedekking…

Er zijn verschillende dakbedekkingen te onderscheiden. Wat is het verschil? En elke keuze wordt gemaakt voor de dakbedekking?

Platdak: (warm dak)

Elke (warm) dakbedekking dient conform verwerkingsvoorschriften aangebracht te worden. Belangrijk is het type onderlaag, waarbij vochtophoping van binnenuit dient te worden voorkomen. Hierbij dient rekening te worden gehouden met dampremmende en/of een dampdrukverdelende laag. (tegengaan condensatie vocht in isolatie en/of vochtophopingen onder de dakbedekking.

Bitumen (traditioneel)

Bitumen is een stevig en duurzame dakbedekking, bevat teer. Goede hechting aan ondergrond, afgewerkt met leislag/granulaatkorrels. Wordt met brander aangebracht.

Levensduur: ongeveer 20 jaar, waarvan op de eerste 10 jaar garantie wordt verleend.

Er zijn echter verschillende varianten op de traditionele bitumineuze dakbedekking;

– APP dakbedekking:

Door APP (Atactisch Poly Propyleen) toe te voegen aan een daartoe geschikt straight-runbitumen wordt een verwekingspunt bereikt van circa 140°C en wordt het bitumen tevens iets flexibeler. Bij lage temperatuur (koude buig) verbetert de flexibiliteit van 0°C naar -15°C. Daarnaast neemt de UV-bestendigheid van het bitumen sterk toe, maar APP-gemodificeerd bitumen is niet volledig UV-bestendig en het is daarom altijd verstandig om een dakbaan met leislag toe te passen.

– SBS dakbedekking: 

SBS (Styreen Butadieen Styreen) is een synthetisch geproduceerde rubber. Toevoeging van SBS aan het bitumen wijzigt de eigenschappen ervan. Het verwekingspunt stijgt naar meer dan 130°C, de lagetemperatuurflexibiliteit daalt zelfs naar -25°C en het plastische karakter van het bitumen verandert in een (blijvend) elastisch karakter. Verlenging van SBS-bitumen tot 1000% is goed haalbaar.
Daarnaast heeft SBS gemodificeerd bitumen een enorm hechtend vermogen en een grote overlapsterkte. SBS-gemodificeerd bitumen ontmengt niet als het in aanraking komt met geblazen bitumen.

 

EPDM

EPDM is een zeer waterbestendig synthetisch rubber met hoge elasticiteit. Is bestand tegen hoge en lage temperaturen, en heeft laat geen afdruk/vervuiling achter in het regenwater. (ideaal wanneer regenwater in de grond wordt geïnfiltreerd) EPDM kent een beperkte laagdikte van tenminste 1,15mm en wordt in het algemeen verlijmd aangebracht.

Levensduur: 40-70 jaar, volgens Duits onderzoek door SKZ (Süddeutsche Kunststoff Zentrum) met een garantie van 10-15 jaar

 

PVC

PVC dakbedekking is duurzamer dan bitumen dakbedekking, maar minder duurzaam en minder UV-bestendig dan EPDM. Een voordeel is wel dat deze in lichtere kleuren (bv wit of lichtgrijs) geleverd wordt, waardoor het dak minder warmte opneemt. Laagdikte tenminste 1,2mm en een

Levensduur: 20-30 jaar, waarvan 10-15 jaar garantie.

 

>ArchitectenGilde behartigd uw belangen. Controleert de kwaliteit van aannemers, en stuurt bij waar nodig. Zodat u straks zorgeloos kunt wonen en/of werken!

Neem vrijblijvend contact met ons op!

 

 

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive