Architecten gilde blog
Architecten gilde blog

Opdrachtgever

Particlier

Locatie

Cuijk, Waterkering (gemeente Cuijk, nabij Nijmegen)

Medewerkers

ir. Pieter Maurer (MSc.)

Ontwerp

2012

Realisatie

Woonvilla aan de Waterkering te Cuijk

Leefkwaliteiten creëren, een watervilla van ruim € 1 miljoen om van te dromen! (Cuijk)
De ideale kavel: wonen op een eiland, wijds uitzicht over het water richting het natuurgebied.
Belevingswensen: Lichtinval in de woonvilla, binnenleven vs. buitenleven, ruimtelijkheid vs. intimiteit, openheid vs. geslotenheid. Het creëren van een prikkelende leefomgeving.

Programma van eisen: De manier van wonen; een leefkeuken en woonruimte, het aantal slaapkamers, badkamers, (parkeer)kelder, binnenzwembad, dakopbouw etc. worden besproken en vertaald naar een ruimtebehoefteplan met kostenindicatie.

Gemeentelijke uitgangspunten: Het bestemmingsplan wordt vertaald naar een massastudie, en het beeldkwaliteitsplan wordt doorgenomen.

Contextuele kwaliteiten: Zichtlijnen op de omgeving worden in kaart gebracht. Er zijn vele omgevingsfactoren waar binnen het ontwerp rekening mee wordt gehouden. Daarom beginnen we met een ontwerpconcept, waar een bezonningsonderzoek aan ten grondslag ligt. Met de lichtinval in de lente, zomer, herfst en de winter in beeld gebracht, ontdekken en ontwerpen we de binnen en buitenruimte.

 

Route architecturale: een isometrie van de verschillende bouwlagen.

Een rondgang door de villa:

Woonniveau: transparantie, vergezichten, beleving, lichtinval

Isometrie: begane grond

Via de leefkeuken leidt de hellingbaan, welke voortkomt uit de afrit van de parkeerkelder, naar de verhoogde woonkamer.

Split-level/verhoogde vloer: de verhoogde woonkamervloer op de begane grond biedt: extra privacy aan de straatzijde;  uitzicht op het waterlandschap voorbij de leefkeuken; en geeft de woonkamer extra geborgenheid. Daarnaast ontstaat in het souterrain een ruimte met verhoogd plafond met maximale lichtinval tot diep in de verblijfsruimte. Een duidelijk voorbeeld van een ontwerpingreep met meervoudige ontwerpkwaliteiten. 1+1=4!

Vanuit de woonkamer biedt een tussenbordes in het trappenhuis de mogelijkheid om de entree te benaderen óf de trap te bestijgen en op de slaap verdieping uit te komen. Het trappenhuis biedt een doorkijk in het 2 verdieping hoge binnenzwembad.

 

Slaapniveau: privacy, vide’s, intimiteit, luxe

 

Isometrie: verdieping

Het centraal gelegen trappenhuis met vide’s vormt de verbinding tussen de verschillende leeflagen. Vanaf de begane grond leidt de trap naar de slaapverdieping. De begane grond wordt gekenmerkt door grote glazen gevels, terwijl de verdieping een een meer gesloten gevel heeft. Hier bevinden zich de slaap- en badkamers. Ruimten die duidelijk meer naar binnen zijn  gekeerd.

 

Dakopbouw niveau: privacy vs. transparantie, vergezichten

Isometrie: dakopbouw

De dakopbouw vormt een eigen leefruimte, met zelfstandige slaapkamer, woonkamer, badkamer en enorm dakterras dat een weids uitzicht biedt over de waterrijke omgeving.

 

Belevenswaardig wonen

Vanaf begane grond uitzicht over het water. Zonlicht dat diep de woning in valt, maar in de zomer zoveel mogelijk buiten blijft. Ruimtelijkheid en privacy, openheid en geslotenheid, modern en warm…  …een woonvilla vol beleving, het ervaren van de natuurlijke elementen. Dat waren de wensen van de opdrachtgevers. Door al deze wensen slim te combineren is een belevenswaardige Villa ontstaan. Elke dag weer genieten, en het leven vieren gaat hier vanzelf!

Enkele kenmerken
Woonvilla aan de Waterkering te Cuijk – Een modern ontwerp met zacht karakter – Daglichttoetreding, ruimtelijke beleving, openheid, gelaagdheid, natuurlijke materiaalgebruik, leven! We laten de beelden spreken…

Villa water Cuijk houten gevel beton kolommen modern wonen aan het water achtergevel langs terras

Visualisatie achtergevelaanzicht, met veranda en buitenhaard
 

Wonen & idyllisch wonen aan het water

Wonen & idyllisch leven aan het water, in deze luxe woning, met binnenzwembad, eventueel met sauna en kantoor. De woning is voorzien van kelder, waarin geparkeerd kan worden en bergruimte is voorzien. Romantisch wonen: een open haard in de verhoogde (split-level) woonkamer; een gashaard met zitje in de leefkeuken; én een gashaard tussen de badkamer en de masterbedroom. Intimiteit en openheid kenmerken deze luxieuze woning. Openheid in de leefkeuken en het zwembad, intimiteit in de woonkamer. Intimiteit op de slaapverdieping, openheid in het penthouse. Een zelfstandige penthouse met dakterras rondom biedt een wijds uitzicht over het natuurgebied. De privacy wordt hier verkregen door de zijdelings verhoogde dakopstand, terwijl aan de achterzijde een wijds uitzicht over het water gewaarborgd blijft. De luxe ruime slaapkamers zijn allen voorzien van badkamer.

Natuurlijk lichtten we het bouwplan graag aan u toe. Eventuele persoonlijke aanvullende wensen, ook bieden we uitkomst!

Ook voor een meer beperkt bouwbudget gaan wij graag de uitdaging met u aan, om hier een mooie invulling aan te geven.

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive