Architecten gilde blog
metselwerk contrast houten gevel woningaanbouw in hout zwart geoliede western red cedar zweedse rabbatdelen Strakke daklijn rabatdelen betonplint Finoven als centrale moederhaard
Architecten gilde blog

Opdrachtgever

Particulier

Locatie

Zuilichem

Medewerkers

ir.ing. Pieter Maurer

Ontwerp

2010

Realisatie

2011

Groendak tuingericht wonen

Groendak tuingericht wonen (Zuilichem)

De aanbouw is voorzien van een nieuwe woonkamer, eetkamer met veranda en een keuken. Door deze leefruimten in en nieuwe tuingerichte aanbouw te realiseren ontstaat in de bestaande wederopbouwwoning een ruimere slaapkamer en een nieuwe badkamer op de begane grond.

Ontwerpconcept
De bestaande woning en de losstaande garage zijn beide in rode baksteen en rode pannen gerealiseerd. Gelegen in een ruime tuin doet de bestaande bebouwing versteend en hard aan. Om meer aansluiting te vinden met de tuin, is de aanbouw uitgevoerd in gebeitst Red-Cedar houten Zweedse geveldelen. Dit natuurlijke materiaal contrasteert daarmee op mooie wijze met de bestaande bebouwing. De aanbouw is voorzien van een groendak, dat interactie aangaat met het dijklint dat het rivierengebied kenmerkt.
De aanbouw is voorzien van een massieve ‘Finoven’ gesloten haard. Deze haard heeft een zeer hoog rendement, en geeft meer dan genoeg warmte om de volledige aanbouw te kunnen verwarmen. De overwarmte kan doorstromen naar de bestaande woning. De schoorsteen is prominent aanwezig, en steekt door het groene dak heen.
De schuine daken zijn op de ochtend- en avondzon gericht. In de ochtend valt het zonlicht de eetkamer binnen, in de avond valt het zonlicht diep de woonkamer binnen. Door de pui in de woonkamer wordt tevens maximaal zicht naar de tuin gerealiseerd.

Natuurlijk materiaalgebruik
De aanbouw is opgebouwd als hout-skeletbouw en voorzien van vlaswol, een natuurlijk isolatiemateriaal. Door toepassing van een Red-Cedar houten gevel, dat met en natuurlijke olie is gebeitst, worden chemische verfstoffen vermeden. Het groene vegatatiedak gaat opwarming tegen en heeft een isolerende werking. Ook het dak is in hout uitgevoerd en voorzien van vlaswol.

Visualisatie houten gevel, veranda, schoorsteen met haard te Zuilichem

Visualisatie houten gevel, veranda, schoorsteen met haard te Zuilichem

 

Visualisatie aanbouw met groendak, houten geveldelen te Zuilichem

Visualisatie aanbouw met groendak, houten geveldelen te Zuilichem

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive