Architecten gilde blog
Architecten gilde blog

Opdrachtgever

Zakelijk

Locatie

Giessen

Medewerkers

ir.ing. Pieter Maurer

Ontwerp

2011

Realisatie

2012

Duurzaam kantoor

Duurzaam kantoor (Giessen)

Dit kantoor bestaat uit een tweetal bouwlagen en een dakopbouw. De eerste en tweede bouwlaag bevat kantoorruimten en ondersteunende functies. De dakopbouw bevat de technische ruimte, het archief en een glazen dakopbouw.

 

Energieneutraal kantoor kasdak
Isometrische doorsnede kantoor met kasdak.

 

De centrale hal ligt aan de voorgevel, is twee bouwlagen hoog en staat in verbinding met de kasconstructie op het dak. Warme lucht stijgt op en wordt hier gebruikt om het kantoor te verwarmen. In de zomer wordt de lucht afgevoerd naar buiten. De natuurlijke trek die dan ontstaat zorgt in de centrale ruimte voor verkoeling. De centrale hal vormt op deze wijze een bufferruimte met de achterliggende kantoren, welke een noordelijke orientatie hebben.

Onderstaand de isometrische plattegronden van de begane grond en de verdieping. De verschillende ruimten zijn herkenbaar doordat de inrichting is aangebracht. De voorgevel is voorzien van een glazen vliesgevel met op de verdieping vaste zonwering. De kantoorruimten bevinden zich tegen de achtergevel en zijn noordelijk georiënteerd, wat bijdraagt aan kwaliteit van deze ruimten. De algemene ruimten zijn zuidelijk georiënteerd. Temperatuur en lichtintensiteit fluctuaties zijn niet bezwaarlijk in deze ruimten.

Duurzaam kasdak kantoor

 Isometrie begane grond duurzaam kantoor

Duurzaam kasdak kantoor

 

Isometrie begane grond duurzaam kantoor

 

Geconditioneerde en niet geconditioneerde ruimtescheiding

De functies in het gebouw zijn opgedeeld in verkeersruimten en verblijfsruimten. Beide ruimten worden op verschillende wijze geconditioneerd, dit bespaart energie. Dit duurzame kantoorontwerp is visueel onderstaand uitgewerkt.

Concept zomersituatie zonlichtinval kasdak

 

 

Afbeelding Concept zomersituatie

Concept wintersituatie zonlichtinval kas dakopbouw

Afbeelding Concept wintersituatie

 

Enkel de verblijfsruimten zijn voorzien van koeling, om ook in de zomer een aangename werktemperatuur te handhaven. De verkeersruimten worden ‘gekoeld’ op basis van natuurlijke trek. Hiervoor dient de kasconstructie op het dak. In de verkeersruimten zullen de temperatuurschommelingen hoger zijn, wat hier acceptabel is.
De vloeren in de verblijfsruimten zijn voorzien van betonkernactivering. Door gebruikt te maken van de thermische massa van de vloeren worden temperatuurpieken afgevlakt. De koelbehoefte wordt daardoor teruggebracht.

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive