Architecten gilde blog
Architecten gilde blog

Opdrachtgever

Particulier

Locatie

Aalst-Zaltbommel

Medewerkers

architect ir. Pieter Maurer (MSc.) Den Bosch

Ontwerp

2010

Realisatie

n.v.t

Dijkhuis met kantoor

Renovatie dijkwoning (Aalst-Zaltbommel)

Een pand met een rijke geschiedenis. Jaren in gebruik geweest als kruidenierswinkel. Doorgezakte balklagen en gordingen, een doorhangend zadeldak, en een naar binnen gedrukte dijkmuur. Herstelt, in oude glorie! (maar dan op degelijke wijze)

Renovatie & verbouwing
Niet alle oude woningen zijn constructief even sterk gebouwd. Dit leidt er vaak toe dat bij renovatiewerkzaamheden balklagen van vloeren moeten worden vervangen of verstevigd.

Bij deze dijkwoning is ervoor gekozen om een gewapende betonnen balk net onder het dijkniveau aan te brengen. Deze houdt tevens de druk van de dijk tegen. Op de betonnen balk is een nieuwe voorgevel van de oude gevelstenen gemetseld.
De vloeren met balklagen op dijkniveau en de verdieping zijn vernieuwd, evenals de volledige dakconstructie.
De fundatie is behouden. De zijgevels en de achtergevel zijn overeind gebleven en aan de buitenzijde voorzien van isolatieplaten waar overheen is gestuukt.

Interieur
De entree, het toilet en de pantry bevinden zich langs de zijgevel. Hier is een Arduinen vloer toegepast. (Belgisch hardsteen) De werkruimte is voorzien van een wit geoliede eiken vloer, in naadloze en noestloze kwaliteit. Rondom de schouw is een Arduinen vloer is aangebracht. De wanden zijn voorzien van vlak en glad stucwerk. Het ritmische patroon van de houten balklagen geven een interessante beleving, deze zijn melkwit gelakt.

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive