Stedenbouwkundig gebiedsmodel, binnengebied centrum Den Bosch
Stedenbouwkunde 's-Hertogenbosch
Architecten gilde blog
Stedenbouwkundig gebiedsmodel toekomstige invulling binnengebied Den Bosch (binnenstad).
Architecten gilde blog

Opdrachtgever

Projectinitiatie Walpoort-Hofje van Koolen
Nieuwstraat 34
5211 NL 's-Hertogenbosch

Locatie

's-Hertogenbosch (Den Bosch)

Medewerkers

ir. Pieter Maurer (MSc.),
architect-ingenieur
Will Groothuysen | Ur2d
stedenbouwkundige AvB

Ontwerp

2013

Realisatie

2014

Download brochure
projectpresentatie

Herinrichting stadscontext Den Bosch

Stedenbouwkundige context, projectinitiatie ‘Het hof maken’.

Zoals in de oude situatie vormt het nieuw te realiseren bebouwing de afronding van het stedelijk blok, omsloten door de Molenstraat, de Walpoort, de Hof van Koolen en de Gasthuisstraat. De projectlocatie ligt in de Uilenburg, dat deel uit maakt van het historisch centrum van ‘s-Hertogenbosch. Dit deel van het centrum wordt gekenmerkt door smalle straatjes met verrassende doorkijkjes, historische panden en gespecialiseerde detailhandel, zoals antiekwinkels, juweliers en modewinkels, maar ook een aantal karakteristieke restaurants en cafés.

 

Het plan ingebed in zijn omgeving

De Uilenburg kenmerkt zich door gedifferentieerde, kleinschalige bebouwing met afwisselende functies. Door een vergelijkbare opzet, namelijk een onderverdeling van de locatie in drie delen, richt het plan zich duidelijk naar zijn omgeving.

De drie te onderscheiden delen van het nieuwe complex reageren ieder afzonderlijk op hun specifieke locatie, maar zijn door terugkerend materiaal- en kleurgebruik en specifieke details familie van elkaar.

Stadswoning
De stadswoning heeft zijn entree aan de Walpoort, maar het raamaccent trekt de woning de hoek om naar de Hof van Koolen.

Appartement
Het aangrenzende appartement, georiënteerd op het westen, is het verbindende element tussen de stadswoning aan de Walpoort en de galerie annex atelier aan de Hof van Koolen. Het optillen van het appartement heeft een aantal voordelen: de bewoners kijken uit op het zomergroen van de bomen of de wintertuin en de karakteristieke woningen van de overburen. Ook worden ze gevrijwaard van inkijk door passanten op straatniveau en zicht op het geparkeerde blik. Verder hebben zij en de bewoners van de stadswoning de beschikking over eigen parkeergelegenheid onder het appartement. De opgang naar het appartement wordt gecombineerd met de doorgang voor de achterliggende percelen.

Bedrijfsruimte met daarboven drie B&B-gastenverblijven
Het verdiepte atelier en de galerie vormen het hoekaccent aan de Hof van Koolen. Aan de galerie is tevens een tearoom verbonden, en op de verdieping is een intieme 3-kamer B&B gevestigd. Door het verplaatsen van twee van de vijf parkeerplaatsen naar het terrein aan de Walpoort komt de benodigde ruimte vrij om een aantrekkelijke route van de Molenstraat naar de Walpoort te realiseren en de plek met recht de naam Hof van Koolen te laten dragen. Er is zelfs genoeg ruimte voor een klein terras voor een tearoom bij het atelier.

 

Kortom, realisatie van dit plan brengt een aantal publiekstrekkers naar het gebied, zorgt voor een aantrekkelijk ommetje van de Walpoort naar de Molenstraat en maakt stadswonen en werken op een toplocatie mogelijk.

 

W. Groothuysen

stedenbouwkundige AvB

Locatiekaart Walpoort 3, Den Bosch

Locatiekaart Walpoort 3, Den Bosch

 

Parkeren
Binnen het plan is de binnenstedelijke parkeerproblematiek op eigen terrein opgelost. Voor elk woonvolume, al dan niet met commerciële ruimte is één ruime afsluitbare parkeergelegenheid gerealiseerd. Hiermee wordt in basis voldaan aan de parkeernormen die de gemeente ‘s-Hertogenbosch hanteert. Voor de extra functie van B&B (Bed and Breakfast) worden geen aanvullende parkeereisen gesteld. Het voldoen aan het parkeerbeleid is een voorwaarde die de gemeente stelt om ontwikkelingen mogelijk te maken. Dit om de parkeerdruk niet verder toe te laten nemen, en belangen van derden te waarborgen.

 

keer terug naar het projectoverzicht <

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive