Architecten gilde blog

Opdrachtgever

Particulier

Locatie

Waterfront De Veene, te Veen, gemeente Aalburg

Medewerkers

ir. Pieter Maurer (MSc.),
architect-ingenieur
Sjoerd te Bogt
assistent architect
Tim van Wolferen
ingenieur

Ontwerp

2017/18

Realisatie

2019

Waterfront De Veene woning met binnenplaats

Moderne duurzame villa met binnenplaats buitenhaard & Wellness (Gemeente Altena)

Deze onder architectuur ontworpen bijzondere villa aan de Maas kenmerkt zich in haar eenvoud en bebouwingscompositie. Naast openheid richting het water van de Maas, is een omsloten binnenhof gecreëerd.

Deze villa brengt een weids zicht over het water én een besloten binnenhof met wellness ruimte & veranda met buitenhaard samen. Openheid & Privacy gevormd in deze moderne villa.

Bouwplannen?  Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

Vogelvlucht Woonvilla aan het water met binnenplaats voorzien van Wellness

Vogelvlucht Woonvilla aan het water met binnenplaats voorzien van Wellness

 

Openheid & privacy middels bebouwingscompositie

Met een kavel met zo’n fraai uitzicht over het water en de Maas was er natuurlijk de wens om de woonkamer en leefkeuken op het water te openen en het uitzicht maximaal te benutten. Tegelijkertijd was er ook een wens voor een stuk privacy in de tuin om ruimte te bieden aan een buiten wellness en besloten terras met buitenhaard. Dit hebben we kunnen realiseren door functies slim te verdelen en een plattegrond in U-vorm te maken, waarmee een besloten binnentuin gevormd wordt.

De woonkamer en leefkeuken zijn daarbij over de breedte van de kavel gelegd met een grote glazen pui met vrij uitzicht over het water. Een lange entree met zicht op de tuin huisvest vervolgens het trappenhuis en alle nevenfuncties en biedt een vrije zichtlijn van voordeur tot waterkant. De voorbouw samen met de wellness omsluit vervolgens het geheel om zo de besloten binnentuin te vormen.

 

Bezonningsstudie

Dat we binnen ArchitectenGilde het liefste met ontwerpoplossingen komen die meerdere voordelen opleveren is terug te zien in hoe de verdeling van ruimtes, naast het creëren van een besloten binnentuin en maximaal uitzicht, zodanig zijn gepositioneerd dat maximale zonbeleving plaatsvindt. Door het veelvuldig raadplegen van onze bezonningstudie van het gebouw en kavel kunnen we dit actief nastreven en controleren binnen het ontwerpproces.

Met ochtend- en vroege middagzon in de leefkeuken om lekker bij te ontbijten en lunchen, een woonkamer met de gehele dag zonlicht en zonlichtinval in de avond ter plaatse van de veranda, kun je bij de eerste stralen genieten en verdwijnt elke winterdip!

 

Carport geïntegreerd in ontwerp

De verdieping biedt slaapkamers met een net zo fraai uitzicht als beneden. Aan de waterkant uitzicht over de haven voor de twee kinderkamers en aan de andere kant, in de uitkraging, de master bedroom die uitzicht bied op de naastgelegen waterpartij.

Dit alles is omsloten in een langwerpig volume welke vijf meter uitkraagt voorbij de voorgevel. Hiermee vervult het een dubbelfunctie als bijzonder architectonisch element, maar ook de carport voor een droge parkeerplek voor de deur.

 

Waterfront architectuur

Natuurlijk materiaalgebruik in een natuurlijke woon-oase aan het water!

Een combinatie van steen, hout, glas en riet vormen de hoofdbestanddelen van deze woning. Prachtige natuurlijke materialen die aansluiting zoeken bij de natuurlijke omgeving, echter wel altijd met een moderne strakke vormgeving.

Een rieten kap op het hoofdvolume, die in een moderne asymmetrische mansardedak variant wordt toegepast, waarbij de daklijn wordt doorgetrokken om naadloos door te lopen in het lage deel. Een bakstenen gevel, die door zijn lange stenen een net wat eigentijdser beeld geeft. Grote glazen puien van vloer tot plafond, voor maximaal zicht op het water. Vaste houten zonwering die, naast een fraai architectonisch element, vooral oververhitting van de woonkamer tegengaat.

Zo maar een greep uit de interessante details die deze woning tot een spannend geheel maken. Een woning die aansluit op de architectuur passend binnen het waterfront maar wel met een geheel eigen identiteit.

Bijzondere Waterfront architectuur volgens ArchitectenGilde en de wensen van haar klanten waar wij invulling aan geven, maakt elke woning uniek!

 

360˚ panorama 

De woning is volledig in 3D ontworpen, en daardoor fotorealistisch gevisualiseerd, zodat de woonvilla reeds voor realisatie beleefd kan worden. Middels diverse interieur 360˚ panorama beelden bieden we een interactief kijkje in de woning, nog voor het gebouwd is!

Exterieur < klik & bekijk de 360˚ panorama >

360 voorgevel woonhuis met geïntegreerde carport| Waterfront De Veene

360 voorgevel woonhuis met overkapping | Waterfront

De voorgevel kenmerkt zich door de samenkomende gebouwvorm van het rieten met het metalen dak. Ter plaatse van de terug geplaatste entree ontstaat tevens een overkapping voor bijvoorbeeld een auto.
Op de verdieping is de pui naar achteren geplaatst zodat aangrenzend aan de master-bedroom en balkon ontstaat. Tevens ontstaat er gelaagdheid in de gevel met als bijkomend voordeel een zachte overgang van buiten naar binnen cq. van openbaar naar privé.
De houten geveldelen zijn deels gesloten en openen zich op bepaalde plekken ter plaatse van achterliggende, verscholen raamopeningen.

360 binnenplaats met buitenhaard & Wellness | Waterfront De Veene

360 binnenplaats met buitenhaard & Wellness | Waterfront

360 waterzicht leefkeuken en waterzijde terras | Waterfront De Veene

360 waterzicht leefkeuken en waterzijde terras | Waterfront

 

Interieur < klik & bekijk de 360˚ panorama >

360 interieur woonkamer naar leefkeuken en de binnenhaven | Waterfront De Veene

360 interieur woonkamer zicht leefkeuken en binnenhaven

360 interieur Leefkeuken met doorkijkhaard | Waterfront De Veene

360 interieur Leefkeuken met doorkijkhaard | Waterfront

 

Plattegrond begane grond & verdieping

Functionaliteit en belevingswaarden geven de plattegronden eigenheid.

Plattegrond begane grond woning | ArchitectenGilde

Plattegrond begane grond woning | ArchitectenGilde

Plattegrond verdieping woning | ArchitectenGilde

Plattegrond verdieping woning | ArchitectenGilde

 

Bouwkavel aan de Maas met insteekhaven voor eigen boot

Een bijzonder luxueuze villa aan de Maas, waarbij zichtlijnen en bezonning een grote bijdrage leveren aan de contextuele woonkwaliteiten.


Bron: Google Maps, betreft niet de exacte maar een indicatieve benadering van de locatie. Loop desgewenst via Google Streetview door de straat.
ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive