Architecten gilde blog

Opdrachtgever

Particulier

Locatie

Kerkwijk (gemeente Zaltbommel)

Medewerkers

ir. Pieter Maurer (MSc.),
architect-ingenieur

Ontwerp

2010

Realisatie

2012

Moderne landelijke woning met veranda

In de groene, landelijke omgeving vormt de antraciete gevel een bijzonder contrast.

 

Landelijke sfeer

De oude woning ligt verhoogd in het landschap, als een terpwoning die de streek van oudsher kenmerkt. De nieuwe woning ligt over de bestaande woning heen, en is aan de achterzijde uitgebouwd. De ruimte leefkeuken die hier is ontstaan ligt enkele treden lager, en versterkt op die wijze het contact met het landschap. Het buitenleven ligt hier centraal.

 

Buitenleven

Het binnen- en buitenleven gaan in deze landelijke woning naadloos in elkaar over. De nieuwe leefkeuken ligt enkele treden lager, en voegt zich meer naar de tuin waar het buitenleven centraal staat. De grote glazen achtergevel biedt een wijds uitzicht over het polderlandschap. In de zijgevel bevindt zich (in de luwte) de veranda, die aansluit aan de leefkeuken. Wanneer het wat kouder wordt biedt de buitenhaard in de veranda een heerlijke plek om te vertoeven.

 

Boerderij als Archetype

Het ontwerp van de overbouwing is gebaseerd op de oude typologie van de boerderij. Qua vorm is deze opgebouwd met zadeldak en voorzien van zijbeuk. De houten geveldelen benadrukken het natuurlijke karakter, en sluiten goed aan op de landelijke omgeving. Het dak is in een vlakke strakke pan uitgevoerd. Aan de achterzijde is de gevel open gewerkt en biedt uitzicht over de akkers. Tevens is een dakoverstek toegepast en een veranda met buitenhaard, zodat op sfeervolle wijze van het buitenleven kan worden genoten.

 

Sfeer

Het moderne voorkomen komt voort uit de heldere bebouwingsvorm en de antraciete kleurstelling van de houten gevel en kozijnen. Zowel de vorm en kleurstelling kenmerkt de authentieke boerderij. In een groene landelijke omgeving levert dit een fraaie kleurcompositie op.

Het dakoverstek is uitgevoerd in Western Red Cedar. Een houtsoort met een warme houtkleur, die bijdraagt aan de prettige en warme beleving van de veranda.

Boerderij dakoverstek Veranda Western-Red-Cedar warme sfeer

 

Foto Achtergevel: veel glas, warme beleving door Western Red Cedar hemelstukken.  

 

Kenmerkende onderdelen

Energiezuinig en maximaal comfort door toepassing van zonwering, vloerverwarming en topkoeling, WTW-ventilatie, douche WTW, temperatuurregeling per zone, motorloze afzuigkap voor rustig koken, gashaard in woonkamer als sfeer en verwarming. Op het dak zijn zonnepanelen opgenomen, die energie produceren. Optioneel kunnen ook in de achtergevel zonnecollectoren opgenomen worden, die niet allen energie opwekken, maar tevens als zonwering dienen.

 

Woning met veranda gebouwd over bestaande Woning Zonnepanelen op dak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Zij- en Achtergevel: Veranda met buitenhaard en windscherm voor extra beschutting terras.
 
 
Constructie 3D fundering staalconstructie vloeren en dakspanten - BIM-modelConstructie 3D fundering staalconstructie vloeren en dakspanten – BIM-model
Bouwen over bestaande bungalow met staalconstructieSlim ontwerp: Bouwen over bestaande bungalow met staalconstructie.

Opdrachtgever(s): Familie Voorsluijs
Bouwlocatie: Molenstraat 27, 5315 AA KERKWIJK
Gemeente: Zaltbommel
Inhoud woning: …m³
Inhoud garage: …
Bouwkosten: € … Euro incl. BTW
Bouwkosten/m³: € …,- Euro incl. BTW, excl. keuken
Gebruiksoppervlakte: … m²
Verblijfsgebied: … m²

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive