Architecten gilde blog
Sondering en funderingsadvies

De realisatie van onze bouwplannen valt of staat met een goede fundering. Een goede fundering valt of staat weer met een goede sondering.
Om deze reden zetten we in opdracht van onze klanten een offerteaanvraag uit op maat behorende bij het project. Hiervoor werken we samen met verschillende sondeerbedrijven, afhankelijk van de locatie waar gebouwd wordt.

Enkele sondeerbedrijven:
– http://ijbgroep.nl/
– http://www.lankelma.nl/
– http://www.inpijn-blokpoel.nl/
– http://www.fugro.nl/
– http://www.goorberghgeo.nl/
– http://www.sonderingen.nl/
– http://wiha.nl/

Wat is een sondering?

Sonderen (het realiseren van een sondering of meerdere sonderingen) is een begrip uit de grondmechanica voor het bepalen van het draagvermogen van de grond door een staaf met kegelvormige punt (sondeerconus) met een tophoek van 60° in de grond te drukken en daarbij de mechanische weerstand en kleef van de grond te meten.

Sonderingen worden uitgevoerd door een sondeerwagen, doorgaans een zware vrachtwagen of een voertuig op rupsbanden. In de sondeerwagen bevindt zich een hydraulische pers welke de sondeerstaven met sondeerconus de grond in drukt. Het gewicht van de sondeerwagen levert hierbij de reactiekracht en de oliedruk in de hydraulische pers is een maat voor de conusweerstand. Er bestaan momenteel ook moderne elektronische uitvoeringen die de conusweerstand en de kleef ter plekke (in de grond) kunnen bepalen. Er bestaan ook piëzoconussen, waarmee de waterspanning rond de conus gemeten kan worden. Als de waterspanning opgemeten wordt, dan kunnen slecht doorlatende lagen gedetecteerd worden.

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive