Architecten gilde blog
Haard of CV-haard? Hout en/of pellet gestookt?

Een haard op hout of pellet stoken?

Verwarmingsinstalatie

Warmte wordt veelal verkregen door een CV-ketel op gas of (tegenwoordig steeds meer) een elektrische warmtepomp. Beide leveren warmte en warm-tapwater.

Door deze basisinstallatie uit te breiden met een haard, wordt naast extra sfeer een lokale warmtebron gecreëerd. Een zichtbaar vlammenspel biedt daarmee meerwaarde. Daarnaast heeft een haard een positieve invloed op je energierekening.

Haard of CV-haard

Een haard biedt directe stralingswarmte, eventueel aangevuld met ventilator of ventilatiekanalen voor verdere verdeling van warmte.

Walltherm konigsspitze cv-haard

Walltherm konigsspitze cv-haard

Een CV-haard is voorzien van boiler en geeft daarmee voor een aanzienlijk deel warmte af aan een CV-installatie door tussenkomst van een buffervat. De regel daarbij is dat per 1KW tenminste 50 liter buffervat wordt gerealiseerd. Een kleine CV-haard welke 6kW warmte CV-zijdig afgeeft resulteert in een buffervat van tenminste 300 liter. Voor een goede werking wordt veelal gewerkt met een buffervat van 500 á 1000 liter. De totale installatiekosten inclusief eenvoudige CV-haard komt daarmee uit op een startbedrag van ca. € 10.000,-.

Om een CV-haard optimaal te benutten zal een behoorlijke hoeveelheid hout gestookt moeten worden. Indien voor een pellet cv-haard wordt gekozen gaat het voeden van de haard vanzelf, afhankelijk van de grootte van de pelletbunker.

Indien de haard meer als sfeer én lokale warmtebron dient, is het verstandig voor een gewone haard te kiezen. Een uitgebreide installatie met buffervat, regeling en aansturing kan dan achterwege blijven.

 

Pellet (inbouw)haarden en kachels

(update 29-6-’18)

Geen gasaansluiting (meer?) wel de wens voor een (semi)automatisch haardvuur, dan is een pelletkachel een mogelijke oplossing. Deze haarden branden op houtkorrels, zogenaamde pellets. De haard wordt gevuld met pellets en brand dan daar bijvoorbeeld een hele dag op bij vol vermogen afhankelijk van de grootte van de voorraad bak.

 

Pellet inbouwhaard 

Hoekhaard 2-zijdig inbouw pelletkachel

Design hoekhaard. Italiaanse makelij, aankoopprijs haard* € 4000 – 6000,- 

Deze pellethaard heeft slechts een rookkanaal van 100mm en een luchttoevoer van 80mm. Warme lucht wordt door middel van ventilatoren de ruimte in geblazen, wat we vaker zien bij inbouwhaarden.
Pellethaard-hoekhaard-inbouw

Pellethaard-hoekhaard-inbouw

FRATAC corner camino pellet: inbouwmaatvoering inbouw hoekhaard palletkachel.

 

Pellethaard + houthaard in één

Penisola driezijdige hout en pellet haard 14kW

“rondom vuur”. Italiaanse makelij, aankoopprijs haard* € 6000 – 9000,- 

Driezijdige haard, waarin tevens houtblokken kunnen worden gestookt. Door eerst de kachel automatisch de pellets te laten ontbranden wordt de haard met houtblokken opstoken kinderspel.

Een haard die enkel op pellets brand heeft veelal voldoende aan een rookkanaal van 80mm, deze kachel die ook op houtblokken brand heeft een rookkanaal van 200mm.

Pellethaard-3-zijdig-inbouw

Pellethaard 3 zijdig inbouw

3-zijdige pellet en houtkachel voor meer info.

 

Pelletkachel + houthaard in één

Aduro H1 – Hybride hout en pelletkachel

Kachel, dus los te plaatsen (geen inbouwkosten). Deense makelij, aankoopprijs haard* € 3100 – 4100,- 

Driezijdige kachel (ook met enkelzijdig glas verkrijgbaar), waarin tevens houtblokken kunnen worden gestookt. De pellet voorraadbak bevindt zich onderin de kachel.

Ook deze pelletkachel ontbrand automatisch de pellets, een houtblok erbij en hij brand op kachelhout. Een kachel die enkel op pellets brand heeft veelal voldoende aan een rookkanaal van 80mm, deze kachel die ook op houtblokken brand heeft een rookkanaal van 150mm.

aduro h1 hybride: pellet en houtblokken

aduro h1 hybride

Vrijstaande pellet en houtkachel in één voor meer info.

 

Invicta Mix – Hout en pelletkachel

Kachel, dus los te plaatsen (geen inbouwkosten). Aankoopprijs haard* € 4100,-

Invicta-Mix-Pellet-Houtkachel

 

 

 

CV-pellethaard

JollyMec Foghet Evo

Pellet-CV met zichtbaar haardvuur, Italiaanse makelij, aankoopprijs haard* € 7500,- 

Deze CV-haard brand door middel van pellets. Door het geïntegreerde CV-circuit wordt de verbranding automatisch geregeld en kan gedoseerd warmte worden afgegeven aan de centrale verwarming (radiatoren en vloerverwarming).  Bij laagtemperatuursystemen in nieuwe woningen is menging naar een lagere CV-water temperatuur veelal noodzakelijk.

Aangezien CV-haarden veelal gebruikt worden om en gehele woning al dan niet inclusief tapwater van warmte te voorzien is het al snel aan te bevelen om een pelletbunker (bijvoorbeeld in de kelder) te plaatsen. De pellets kunnen dan automatisch aangevuld worden. De pelletbunker kan worden volgeblazen vanaf een vrachtwagen via een vulleiding. Het spreekt voor zich dat de kosten voor een dergelijke uitgebreide installatie al snel het dubbele á driedubbele is van de aankoopprijs van de cv-haard.

Jollymec Eco2all FoghetEvo pellet cv inbouwhaard

Jollymec Eco2all FoghetEvo pellet cv inbouwhaard

Inbouw CV-pellet-kachel meer info.

 

Dit beperkte overzicht geeft en beeld van enkele verschillende pellethaarden en kachels die momenteel verkrijgbaar zijn en is ter verkenning voor onze projecten opgesteld. Heeft u een interessante haard of kachel op het oog, informeer ons dan!

*let op: aankoopprijs van de haard of kachel, betreft ook enkel de aankoopprijs van de haard of kachel en is excl. montage, en excl. kanalen en montage daarvan, alsmede en eventuele bijkomende zaken.

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive