Architecten gilde blog
Haard of CV-haard? Hout en/of pellet gestookt?

Een haard op hout of pellet stoken?

Verwarmingsinstalatie

Warmte wordt veelal verkregen door een CV-ketel op gas of (tegenwoordig meer) een elektrische warmtepomp. Beide leveren warmte en warm-kraanwater.

Door deze basisinstallatie uit te breiden met een haard, wordt naast extra sfeer een lokale warmtebron gratis. Een zichtbaar vlammenspel biedt daarmee meerwaarde. Daarnaast heeft een haard een positieve invloed op je energierekening.

Haard van CV-haard

Een haard biedt directe stralingswarmte, eventueel aangevuld met ventilator of ventilatiekanalen voor verdere verdeling van warmte.

Walltherm konigsspitze cv-haard

Walltherm konigsspitze cv-haard

Een CV-haard is voorzien van een boiler en geeft daarmee een blijvende warmte af aan een CV-installatie door tussenkomst van een buffervat. De regel is dat per 1KW tenminste 50 liter buffervat wordt gerealiseerd. Een kleine CV-haard welke 6kW warmte CV-zijdig afgeeft in een buffervat van tenminste 300 liter. Voor een goede werking wordt veelal gewerkt met een buffervat van 500 á 1000 liter. De totale installatiekosten inclusief eenvoudige CV-haard komt daarmee uit op een startbedrag van ca. € 10.000, -.

Om een ​​CV-haard optimaal te benutten zal een behoorlijke hoeveelheid hout gestookt moeten worden. Indien voor een pellet cv-haard wordt gekozen voor het voeden van de haard, afhankelijk van de grootte van de pelletbunker.

Indien de haard meer als sfeer én lokale warmtebron dient, is het verstandig voor een gewone haard kiezen. Een uitgebreide installatie met buffervat, regeling en aansturing kan dan achterwege blijven.

 

Pellet (inbouw) haarden en kachels

(update 29-6-’18)

Geen gasaansluiting (meer?) Wel de wens voor een (semi) automatische haardvuur, dan is een pelletkachel een mogelijke oplossing. Deze haarden branden op houtkorrels, door pellets. De haard wordt gevuld met pellets en brand dan daar bijvoorbeeld een hele dag op bij vol vermogen afhankelijk van de grootte van de voorraad bak.

 

Pellet inbouwhaard 

Hoekhaard 2-zijdig inbouw pelletkachel

Ontwerp hoekhaard. Italiaanse makelij, aankoopprijs haard * € 4000 – 6000, – 

Deze pellethaard heeft slechts een rookkanaal van 100 mm en een luchttoevoer van 80 mm. Warme lucht wordt door middel van ventilatoren de ruimte in geblazen, wat we vaker zien bij inbouwhaarden.
Pellethaard-hoekhaard-inbouw

Pellethaard-hoekhaard-inbouw

FRATAC hoek camino pellet : inbouwmaatvoering inbouw hoekhaard palletkachel.

 

Pellethaard + houthaard in één

Penisola driezijdige hout en pellet haard 14kW

“rondom vuur”. Italiaanse makelij, aankoopprijs haard * € 6000 – 9000, – 

Driezijdige haard, waarin tevens houtblokken kunnen worden gestookt. Door eerst de kachel automatisch de pellets te laten ontbranden wordt de haard met houtblokken opstoken kinderspel.

Een haard die enkel op pellets merk heeft veelal voldoende aan een rookkanaal van 80mm, deze haard die ook op houtblokken merk heeft een rookkanaal van 200mm.

Pellethaard-3-zijdig-inbouw

Pellethaard 3 zijdig inbouw

3-zijdige pellet en houtkachel voor meer info.

 

Pelletkachel + houthaard in één

Aduro H1 – Hybride hout en pelletkachel

Kachel, dus los te plaatsen (geen inbouwkosten). Deense makelij, aankoopprijs haard * € 3100 – 4100, – 

Driezijdige kachel (ook met enkelzijdig glas verkrijgbaar), waarin tevens houtblokken kunnen worden gestookt. De pellet voorraadbak bevindt zich onderin de kachel.

Ook deze pelletkachel ontbrand automatisch de pellets, een houtblok erbij en hij brand op kachelhout. Een kachel die enkel op pellets merk heeft veelal voldoende aan een rookkanaal van 80 mm, deze kachel die ook op houtblokken merk heeft een rookkanaal van 150 mm.

aduro h1 hybride: pellet en houtblokken

aduro h1 hybride

Vrijstaande pellet en houtkachel in één voor meer info.

 

Invicta Mix – Hout en pelletkachel

Kachel, dus los te plaatsen (geen inbouwkosten). Aankoopprijs haard * € 4100, –

Invicta-Mix-Pellet-Houtkachel

 

 

 

CV-pellethaard

JollyMec Foghet Evo

Pellet-CV met zichtbare haardvuur, Italiaanse makelij, aankoop haardprijs * € 7500, – 

Deze CV-haard merk door middel van pellets. Door het geïntegreerde CV-circuit wordt de verbranding automatisch geregeld en kan gedoseerd warmte worden afgegeven aan de centrale verwarming (radiatoren en vloerverwarming). Bij laagtemperatuursystemen in nieuwe woningen is menging naar een lagere CV-water temperatuur veelal noodzakelijk.

Aangezien CV-haarden veelal gebruikt worden om en gehele woning al dan niet inclusief tapwater van warmte te voorzien is het al snel aan te bevelen om een ​​pelletbunker (bijvoorbeeld in de kelder) te plaatsen. De pellets kunnen dan automatisch worden aangevuld. De pelletbunker kan worden volgeblazen vanaf een vrachtwagen via een vulleiding. Het spreekt voor zich dat de kosten voor een dergelijke uitgebreide installatie al snel het dubbele of gedroogde dubbele is van de aankoopprijs van de cv-haard.

Jollymec Eco2all FoghetEvo pellet cv inbouwhaard

Jollymec Eco2all FoghetEvo pellet cv inbouwhaard

Inbouw CV-pellet-kachel meer info.

 

Dit beperkte overzicht geeft en beeld van enkele verschillende pellethaarden en kachels die momenteel verkrijgbaar zijn en is ter verkenning voor onze projecten opgesteld. U kunt bij de genoemde leveranciers terecht voor meer informatie. Wij zijn een architectenbureau en verkopen geen haarden of kachels. Alle bedragen en info is informatief en daar kunt u geen rechten aan ontlenen.

* let op: aankoopprijs van de haard of kachel, betreft ook enkel een indiactie van de aankoopprijs van de haard of kachel en is excl. montage, en excl. kanalen en montage daarvan, ook en eventuele bijkomende zaken. Een kachelzaak kan u meer informatie geven.

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive