Architecten gilde blog
Excursie architectuur Amsterdam
Uitzicht IJ Amsterdam EYE museum

Uitzicht IJ Amsterdam EYE museum

Op 14 maart zijn we met ons bureau op architectuur excursie naar Amsterdam geweest, om onder andere het nieuwe EYE museum en stedelijk museum te bekijken.

EYE Museum

Op 4 september 2009 gaf minister Plasterk van Cultuur het startsein voor de bouw van het nieuwe filmmuseum. Ruwweg 2,5 jaar later werd het gebouw voor het publiek geopend op 5 april 2012. Het museum richt zich als enige museum in Nederland alleen op film en bewegend beeld. Met hun 640 stoelen, ruimte voor tentoonstellingen en kantoorruimten is het een groot complex, met een mooie locatie. Namelijk aan het IJ tegenover centraal station in Amsterdam.

Op onderstaande foto is te zien hoe het gebouw er vanaf het centraal station eruit ziet.

IJ Amsterdam EYE museum

De (Oostenrijkse) architecten zijn Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl van Delugan-Meissl Ass. Architects (DMAA). Zij zijn de winnaars van de ontwerpprijsvraag die opgesteld was. Hun opvatting was dat film en architectuur beide een filter zijn op de werkelijkheid. Het manipuleren van licht en in het geval van architectuur door middel van materialisering zijn belangrijk om dit te verwezenlijken.

Buitenzijde EYE museum Amsterdam

Op de linker foto is de ingang, precies naast de grote glazen pui. Achter de grote glazen pui zijn kantoorruimtes gerealiseerd. Deze zijn ook nog te zien op de rechter foto.

Op het moment dat je aan de andere kant staat van het IJ lijkt het gebouw heel groot, maar naar mate je dichterbij komt lijkt het op één of andere manier kleiner. Op het moment dat je binnenstapt in het restaurantgedeelte (door de architecten de Arena genoemd) wordt je opgenomen in de ruimte. Er zijn heel veel hoogteverschillen die in verbinding staat door middel van trappen met verschillende hellingshoeken. Wat een erg speels effect creëert.

Bron: abt

Binnenzijde EYE Museum Amsterdam

Op de linker afbeelding is te zien hoe er is gespeeld met onder andere licht en materiaal. Op de rechter afbeelding is het interieur te zien met de verschillende hoogteverschillen. Hier is gebruik gemaakt van eikenhout.

Interieur EYE museum Amsterdam

Vanuit ‘de Arena’ heb je een prachtig uitzicht over het IJ waar je eventueel kan zitten om wat te eten en te drinken.

Na het EYE museum was het tijd om richting het stedelijk museum te gaan. Het stedelijk museum is helemaal gerenoveerd en er is een grote aanbouw gerealiseerd.

Stedelijk museum

Op 22 september 2012 is de nieuwe aanbouw van het museum geopend. Door deze aanbouw zou het museum meer georiënteerd zijn op het Museumpleinn. Om het stedelijk museum liggen onder andere het Rijksmuseum, Van Gogh museum en het Concertgebouw. Ook zou er meer ruimte zijn om de vaste collectie ten toon te stellen.

De aanbouw vormt een groot contrast met het bestaande gebouw qua materiaalgebruik en vorm en wordt daardoor ook wel ‘de badkuip’ genoemd. Het ontwerp, dat gemaakt is door Mels Crouwels van van Benthem Crouwel Architekten, biedt ruimte aan de publieksvoorzieningen zoals de entree, restaurant, winkel en bibliotheek. Maar ook aan de tijdelijke tentoonstellingen die te zien zijn.

Gevel

De gevel heeft een witte en gladde oppervlakte, die bestaat uit 271 panelen. De belangrijkste ingrediënt is Twaron, deze vezel is heel licht en ongeveer vijf keer sterker dan staal. In dit project is het voor het eerst gebruikt op zo’n grote schaal in de bouw. Het werd al wel gebruikt bij de scheepvaart, luchtvaart en ruimte industrie.

Materiaal stedelijk museum

Bron: Stedelijk museum

Stedelijk museum Amsterdam

Op de afbeelding is te zien dat de aanbouw wel erg afwijkt van het bestaande gebouw. De één vind dit mooi, maar de andere juist niet. De aanbouw wordt ook door veel mensen ‘de Badkuip’ genoemd. Gezien de vorm en kleur van de aanbouw is dit ook niet heel vreemd.

 

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive