Architecten gilde blog
Gepolijste betonvloer voor kantoor (of woning)

Als moderne eindafwerking is gekozen voor een in het werk gestorte betonvloer op kleur met nabehandeling. Nadat de vloer is gerealiseerd worden voor deze renovatie nieuwe kozijnen en daklicht geplaatst, waarna de wanden en plafond worden gerealiseerd.

Gepolijste betonvloer

Deze gewapende betonvloer wordt direct na de betonstort gevlinderd, waardoor een gepolijste betonvloer als eindafwerking wordt verkregen. Door de betonvloer te voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling wordt extra comfort verkregen en het accumulerend vermogen van de vloer benut.

Gepolijste Betonvloer door vlinderen met vlindermachine

Gepolijste Betonvloer door vlinderen met vlindermachine

Vlinderen

Bovenstaande vloer is een constructieve vloer, waarbij door vlinderen een gepolijste eindafwerking wordt verkregen.Het polijsten van een in het werk gestorte betonvloer gebeurd in verschillende gangen. Op bovenstaande foto is de derde of vierde gang te zien. De eerste twee gangen gebeuren op een vlakke schotel, gevolgd door spanen tot de gewenste vlakheid en gladheid is bereikt. Bovenstaande vloer heeft een oppervlakte van ruim 100m².  Ook dunnere betonvloeren kunnen worden gevlinderd.

Het nabewerkingsproces van betonvloeren heet vlinderen, waardoor verschillende vlakheden kunnen worden verkregen.

 

Dilatatie

Om krimpscheuren te voorkomen is dubbele wapening toegepast. Daarnaast zijn dilataties noodzakelijk door de betonvloer tot ca. 1/3 van de vloerdikte in te zagen. Let wel dat geen leidingen van bijvoorbeeld de vloerverwarming worden ingezaagd! Tevens is het mogelijk om een tegelpatroon in te zagen, waardoor het lijkt alsof grote tegels zijn gelegd.

 

Nabehandeling gepolijste betonvloer

Een gepolijste betonvloer of gevlinderde betonvloer kan indien gewenst nabehandeld worden met een impregneermiddel. De poreusheid van beton kan dan verder worden teruggebracht, waardoor eventuele koffie of wijnvlekken minder snel in het beton trekken.

 

 

 

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive