Architecten gilde blog
Energiezuinige werkplekverlichting

Werkplekverlichting kantoorfunctie

Voor een goede werkplekverlichting binnen een kantoorruimte is een verlichtingsplan, met bepaling van de lichtintensiteit, van de werkplek onontbeerlijk.

Binnen een kantoor wordt een groot deel van het elektriciteitsverbruik door verlichting bepaald. Bij het opstellen van een energieprestatie berekening voor utiliteitsbouw blijkt (EPU) blijkt dat de verlichtingscomponent deze in grote mate beïnvloed. Nieuwe kantoren dienen niet voor niets aan wettelijke normen te voldoen. Door voldoende daglicht binnen te halen ontstaat een prettige werkruimte met een lagere kunstmatige verlichtingsbehoefte.

Bij renovatie van bestaande kantoren zijn de mogelijkheden om extra daglicht binnen te halen beperkter. Daarnaast worden in principe geen wettelijke eisen gesteld aan de energieprestatie van bestaande kantoren.

Afbeelding: Drie stappenplan om het energieverbruik van gebouwen terug te brengen

 

Ook voor renovatie/ herinrichting van bestaande kantoorgebouwen maakt beperking van het energieverbruik onderdeel uit van het maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. (MVO) Een weloverwogen verlichtingsplan, armatuurkeuze en aansturingwijze is daarbij van belang om het energieverbruik te beperken. Daarom begint elk advies met het opstellen van een inrichtingsplan. Dit kan bijvoorbeeld volgens Het Nieuwe Werken (HNW) ingericht worden. Het nieuwe werken wordt gekenmerkt door flexibele werkplekken. Wanneer een medewerker op kantoor komt, wordt een vrije werkplek ingenomen die past bij de werkzaamheden die op de agenda staan. Dit is vooral interessant voor bijvoorbeeld consultants die relatief veel buiten de deur werken. Voor medewerkers die veel vergaderen of onderweg zijn, of wanneer medewerkers de mogelijkheid wordt geboden om thuis te werken.

Een eigen vaste werkplek is in dat geval niet wenselijk, omdat die meestal toch ongebruikt blijft. Een juiste inrichting blijft van belang bij vaste- of flexibele werkplekken.

 

Energiezuinige verlichtingsarmaturen

Energiezuinige verlichtingsarmaturen zijn een vereiste binnen de kantooromgeving. Naast de nog vrij kostbare LED-verlichting kunnen bijvoorbeeld ook hoogfrequente TL-verlichting toegepast worden. Door deze uit te rusten met daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie wordt het energieverbruik aanzienlijk beperkt.

Ter illustratie de bepaling van een werkplek voor een kantoorfunctie:

Afbeelding: HF-TL armatuur met lichtuitstralingsdiagram

 

Armatuurkeuze bij dit project:

–        TL-hoogfrequent en dimbaar,

–        daglichtregeling,

–        direct- en indirecte verlichting (pendelarmatuur)

–        slanke design vormgeving

Indeling van een werkgroep, met positionering van Tl-armaturen conform het verlichtingsplan.

 

Bepaling van de lichtintensiteit van de Tl-armaturen conform het verlichtingsplan.

 

Uit bovenstaande opzet blijkt dat elke werkplek tenminste een verlichtingssterkte kent van 300 lux. Doordat de pendelarmaturen ook het plafond aanlichten ontstaat een betere beleving van de ruimtelijkheid.

ArchitectenGilde neemt graag de leiding in handen bij het (her)inrichten van kantoorruimten, tot gezonde en prettige werkplekken die de productiviteit vergroten.

 

Wenst u een werkplek met de juiste verlichting? Wij helpen u graag!

Laat ons middels dit contactformulier weten waarmee wij u van dienst kunnen zijn.

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive