Architecten gilde blog
Optimale oriëntatie zonnepanelen

Oriëntatie zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht leveren de maximale energie. Vanuit gebruiksoogpunt blijkt deze zuidelijke oriëntatie echter niet de meest ideale situatie te zijn. Dit blijkt uit recent Amerikaans onderzoek door Barry Fischer en Ben Harack.

Vanuit ontwerp perspectief is deze benadrukking positief. De nokrichting kan daarmee meer vanuit stedenbouwkundige en architectonische redenen gekozen worden die meer ten grondslag ligt in belevings- en gebruikskwaliteiten.

 

Energiebehoefte vs. oriëntatie zonnepanelen

Een westelijke oriëntatie blijkt zinvoller te zijn, wanneer we kijken naar de energiebehoefte. Juist aan het eind van de middag en begin van de avond hebben huishoudens de grootste energiebehoefte. Door zonnepanelen een westelijke oriëntatie te geven wordt energie opgewekt op de momenten dat we het ook nodig hebben.

Op het westen georiënteerde zonnepanelen ontwikkelen bovendien minder warmte, wat een klein rendementsvoordeel oplevert ten opzichte van zuidelijk georiënteerde zonnepanelen.
Vlakke plaat zonnepanelen vs. vlakke pan-model

Naast vlakke plaatpanelen bestaat ook de mogelijkheid om een pan-model zonnepaneel toe te passen.

Zonnepanelen vlakke panmodel

Teruglevering aan het net

Zuidgerichte zonnepanelen leveren weliswaar de meeste energie. Deze energie wordt echter grotendeels teruggeleverd aan het net. Door de toename van zonnepanelen zullen hierdoor pieken in de elektriciteitsproductie ontstaan. Een logisch gevolg is mogelijk dat stroomtarieven op deze momenten kunnen gaan dalen.

Het is dus verstandig om zelf opgewekte energie zoveel mogelijk voor de eigen behoefte te gebruiken.
 
Bron

De uitgebreide onderzoeksresultaten kunt u hier nalezen.

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive