Architecten gilde blog
EPC-berekening: Ventilatiesysteem C of D voor woning?

De EPC-berekening voor uw woning: ventilatieroosters vs. inblaaspunten plafond.

Zie voor info ventilatiesystemen A, B, C of D: In de woningbouw wordt in principe gekozen uit systeem C of D.

– Toepassing van ventilatieroosters boven de kozijnen verblijfsruimten, en een afzuiging in natte ruimten: Ventilatiesysteem C.

– Toepassing van inblaaspunten in verblijfsruimten en afzuigpunten in natte ruimten, balansventilatie: Ventilatiesysteem D.

 

Ventilatiesysteem D:

Voordelen:

– In alle verblijfsruimten (woonkamer, slaapkamer, study) wordt verse voorverwarmde lucht ingeblazen. Dit is behaaglijk en minimaliseert de kans op tocht. In goed geïsoleerde woningen van tegenwoordig betekend dit dat een slaapkamer amper bijverwarmt hoeft te worden. Eigenlijk is dit enkel nodig indien er gestudeerd wordt. (of indien je graag in een slaapkamer slaapt met een temperatuur > 18 graden.)

Vuile lucht wordt afgezogen in “natte ruimte” (badkamer, toilet, keuken). De warmte uit deze lucht wordt hergebruikt om de koude verse buitenlucht die ingeblazen wordt in de verblijfsruimten voor te verwarmen.

– Door toepassing van een ventilatiesysteem D heb je geen geluidslekken in de gevel, die ventilatieroosters (zonder suskast) wél geven.

– Op de WTW zit meestal een mogelijkheid om de inblaasfunctie uit te schakelen, zodat je gedurende de zomer ook met het raam open kunt ventileren, wat nog het dichtst richting ventilatiesysteem C gaat, terwijl je in de winter ook de inblaasfunctie activeert en dan maximaal comfort en energiebesparing verkrijgt.

 Nadeel:

– Indien niet goed uitgevoerd kans op geluid. Echter met de nieuwste WTW-systemen en toepassing van geluiddempers is dat tegenwoordig verwaarloosbaar.

– Filters dienen ca. 2x per jaar te worden vervangen.

 

Ventilatiesysteem C:

Voordelen:

– Mogelijk iets goedkoper te realiseren, minder leidingwerk. Wel voorzieningen voor kozijn.

– Directe verse lucht van buiten, niet door kanalen.

 Nadeel:

– Koudeval, van koude buitenlucht die naar binnen komt. (Toepassing triple-beglazing in combinatie met ventilatieroosters is daarmee onlogisch.)

– Door toepassing van een ventilatiesysteem C heb je wél geluidslekken in de gevel, wat door toepassing van dure en grote (lees lelijke) suskasten kan worden beperkt.

– Luchtdruk/ wind kan ruis geven. Lucht-zuiging kan verse luchttoevoer blokkeren.

– Ventilatieroosters dienen jaarlijks te worden gereinigd.

 

 

Een alternatieve toepassing is decentrale balansventilatie.

Kleine en compacte Systeem-D ventilatieunits  integreren in bijvoorbeeld het kozijn.  Hierdoor zijn kanalen veelal overbodig.

– AEROMAT VT WRG 1100 Fensterlüfter info 1 / info 2 / info Cobouw

 

 

 

Aan welke douchewater-capaciteit dient mijn warm-tapwater-installatie te voldoen?

 

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive