Architecten gilde blog
Bouw eerste woning Waterfront De Veene van start.

Eerste woonvilla’s verrijzen aan Waterfront De Veene aan de Maas.

Na jarenlange voorbereiding is het heugelijke feit van de eerste paal nu echt een feit. Daarmee is de bouw van de eerste woonvilla gelegen aan de Maas van het project Waterfront De Veene in het Land van Heusden en Altena officieel van start gegaan.

20180314 PANOrama eerste paal Waterfront De Veene te Veen

20180314 PANOrama eerste paal Waterfront De Veene te Veen

Panoramafoto: Waterfront De Veene aan de afgedamde Maas in ‘t Land van Heusden en Altena.

 

Deze luxe villa is de eerste van 26 woningen die er worden gerealiseerd. Lees meer

Woonvilla met veranda, droogloop, carpoort en garage.

Wat voor woning bouw je tegenwoordig voor zo’n miljoen euro?

Deze woonvilla met veranda, droogloop, carpoort en garage heeft een totale bruto inhoud/ bebouwingsomvang van ruim 2.300m³ en vloeroppervlak van zeker 575m² (GO) en is daarmee een zogenaamde megawoning!

In deze blog houden we de stand van werkzaamheden regelmatig bij. 

 

Update: foto’s 2 december 2017

De dakpannen en daklijsten zijn inmiddels aangebracht, de kozijnen en beglazing kan geplaatst worden zodat deze woon-werk villa wind- en waterdicht is.

Woonvilla aan de Heidijk te Vlijmen

Woonvilla aan de Heidijk te Vlijmen

Foto: Bouwplaats met bouwhekken om de woning met voorzien van borden Bouwbedrijf BJW.

 

Aan klanten bieden we meestal aan om de bouwbegeleiding door ons te laten verzorgen, zodat we het bouwproces kunnen stroomlijnen en werken als buffer tussen opdrachtgever en aannemer. Met de aanbesteding waarbij prijs bij de aannemer wordt opgevraagd stemmen we samen met de aannemer een reële bouwtijd af, aanvang bouw en planning. De kosten voor dit proces en de bouwbegeleiding verdienen zich snel terug, ten opzichte van situaties die anders kunnen ontstaan.

Lees meer

Bouw Villa Waterfront De Veene Kavel 9 onder Villa Architectuur

De voorbereiding voor de bouw van deze villa aan Waterfront De Veene aan de Maas is gestart.

Het bouwbord hangt in de nabijheid van de bouwkavel aan Waterfront De Veene in het Land van Heusden en Altena.

Aanvang bouw Bouwkavels aan water Waterfront De Veene

Aanvang bouw Bouwkavels aan water Waterfront De Veene

 

Luxe Villa architectuur, op één van de bouwkavels van WaterFront De Veene.

Een bijzondere woonvilla op een bijzondere locatie in de uiterwaarden van de Maas.

ArchitectenGilde maakt weer een droomwoning voor haar klanten werkelijkheid.

Lees meer

Hedendaagse rietgedekte woonboerderij te Leusden met bijzondere eikenhouten constructie

Er wordt volop gebouwd aan deze hedendaagse woonboerderij te Leusden/Achterveld gelegen aan het Modderpad, een leuke wandelroute.

De woning én bijgebouw zijn beide onderkelderd, waarbij rekening is gehouden tegen opdrijven van de kelder in geval van hoge waterstand.

Bouw naar stand van werk juni 2017

De rietdekker is druk bezig, de koperman werkt aan de dakaaansluitingen en aansluitend worden de daklichten en de bijzondere achtergevelpuien geplaatst!

Rietdekker brengt rieten dak aan op woonboerderij Leusden

Rietdekker brengt rieten dak aan op woonboerderij Leusden

Woonboerderij in aanbouw langs de Modderbeek met het Laarzenpad te Achterveld, Leusden. Het dakoverstek aan de achterzijde vormt de veranda, aansluitend aan de woonkamer en leefkeuken welke zich in het achterste deel van de woonboerderij bevinden. In het voorhuis bevindt zich de mantelzorgwoning.

Lees meer

Post & beam woning met staalskelet en betonnen vloeren.

In Twello is deze woning in aanbouw. Door het post & beam bouwsysteem zijn grote glasoppervlakten gerealiseerd, voor maximale daglichttoetreding en uitzicht.

Bouw naar stand van werk: november 2017

Nadat de laatste houten zonwering- en privacylamellen zijn gemonteerd en de afwerkpunten als aluminium afdekkappen op de Post & Beam structuur is aangebracht is de woning gereed, en kan de bestrating en tuin worden aangelegd om het beeld compleet te maken.

Onderstaande foto naar stand van werkzaamheden tijdens zonsondergang, waarbij de Luxaflex buitenlamellen zijn neergelaten en de buitenverlichting de Post & Beam kolommen aanlicht.

Luxe woning architectuur met natuurlijk materiaalgebruik, chique rieten dak afgedekt met strakke nokvorst van Cortenstaal, Fraké houten Post & Beam structuur voorzien van Luxaflex buitenzonwering.

Luxe woning architectuur met natuurlijk materiaalgebruik, chique rieten dak afgedekt met strakke nokvorst van Cortenstaal, Fraké houten Post & Beam structuur voorzien van Luxaflex buitenzonwering. In het rieten dak is een kopen goot opgenomen, voorzien van geïntegreerde hemelwaterafvoer welke in de Post & Beam kolom onzichtbaar wordt afgevoerd.

Onder de veranda is de buitenhaard zichtbaar. Binnen het kader van de Post & Beam structuur is een aluminium lamellendak optioneel ter plaatse van de buitenhaard en/of een screen/ luifel-integratie in het kader aan de rechter zijde ter plaatse van de leefkeuken.

Onderstaande foto naar stand van werkzaamheden tijdens zonsondergang, waarbij de Luxaflex buitenlamellen zijn neergelaten en de buitenverlichting de Post & Beam kolommen aanlicht.

Post & beam kolommen en balken van Fraké Noir hout voorzien van LED-verlichting als  accentverlichting. Bijzondere detaillering samenkomt Post & Beam Fraké Noir hout, antraciet pointerwerk metselwerk en de kapconstructie met  onderliggende puien en Fraké Noir lamellen.

Post & beam kolommen en balken van Fraké Noir hout voorzien van LED-verlichting als accentverlichting. Bijzondere detaillering samenkomt Post & Beam Fraké Noir hout, antraciet pointerwerk metselwerk en de kapconstructie met onderliggende puien en Fraké Noir lamellen.

Post & beam kolommen en balken van Fraké Noir hout voorzien van LED-verlichting als  accentverlichting. Bijzondere detaillering samenkomt Post & Beam Fraké Noir hout, antraciet pointerwerk metselwerk en de kapconstructie met  onderliggende puien en Fraké Noir lamellen.

Lees meer

Architectuur ontwerpconcepten ‘verrijken het leven’

Enkele interessante ontwerpconcepten: Van wonen voor ouderen, tot kinderdagverblijf.  Lees meer

Exterieurzaken, diverse producten voor buiten.

Kozijnen*:  Houten-, kunststof-, aluminium- of stalen kozijnen?

*In volgorde kosten van laag naar hoog.

Kozijnkeuze op prijs, onderhoudsvriendelijkheid, strakheid, slankheid of een combinatie?  Lees meer

Interieurzaken, diverse producten voor binnen.

Overzicht met diverse luxe interieurelementen voor in uw woning of bedrijfspand!

Elk interieurplan vormt een persoonlijk invulling waarbij wij van ArchitectenGilde u graag kennis laten maken met diverse exclusieve fabrikanten/ leveranciers. Lees meer

Installatieconcepten: geoptimaliseerd, duurzaam en innovatief

In een woning worden allerlei installaties geplaatst om ervoor te zorgen dat het leefklimaat in de woning behaaglijk is. Naar wens van de opdrachtgever kunnen er hogere eisen gesteld worden aan de installaties bovenop gestelde eisen volgens de regelgeving. Zo kan de opdrachtgever bijvoorbeeld eisen dat er energiezuinigere installaties toegepast worden en dat het ontwerp moet voldoen aan de BENG- of NOM-eisen.

ArchitectenGilde tekent al geruime tijd volgens het BIM-systeem, waarbij een gebouw volledig in 3D getekend wordt. De verschillende disciplines, dus ook de installaties, kunnen in het 3D-model getekend worden, waardoor een volledige integratie plaatsvindt en de kans op bouwfouten beperkt wordt.

In deze BLOG-special gaan we dieper in op de installatieconcepten van verschillende woningen die door ArchitectenGilde ontworpen zijn. Een installatieconcept is de wijze waarop de woning wordt voorzien van warmte, koude en verse lucht. Aan de hand van 3D-visualisaties van het BIM-model maken we de verschillende installatieconcepten in de woningen inzichtelijk.

Heeft u naar aanleiding van de BLOG-special nog vragen over de toepassing van verschillende installatieconcepten? Neem dan contact met ons op!

Duurzaam installatieconcept

Lees meer

Retentierecht uitgeoefend op bouwproject = slot erop!

Retentierecht = Bouw op slot

Bij sommige bouwprojecten krijgen aannemers te maken met betalingsachterstanden, bijvoorbeeld door wanbetaling of een faillissement van de opdrachtgever. In die gevallen kan de aannemer zich beroepen op het retentierecht, waarbij de bouw en oplevering van het bouwwerk wordt opgeschort.

De uitvoering van het retentierecht kan vervelende gevolgen hebben voor de opdrachtgever, omdat er dan geen gebruik gemaakt kan worden van de woning of de bedrijfsruimte. In sommige gevallen kan de schade voor opdrachtgevers leiden tot flinke financiële stroppen. Echter, de aannemer kan ook in grote financiële problemen terecht komen als de opdrachtgever weigert te betalen. Het retentierecht biedt de aannemer bescherming en werkt als wapen tegen mogelijke wanbetalers.

In deze BLOG-special wordt aandacht besteedt aan het retentierecht, waarbij met name ingezoomd wordt op de inzet van het retentierecht door aannemers.

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen over het retentierecht?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Afbeelding: Bouwbord Retentierecht
Afbeelding: Bouwbord Retentierecht (een aannemer voert retentierecht uit, een architect niet: vermelding ArchitectenGilde is slechts een impressie!)

Lees meer

Structurele zonwering als lamellen: multifunctioneel!

Bij verschillende projecten van ArchitectenGilde is structurele zonwering in de vorm van lamellen uitgevoerd. Door lamellen toe te passen in de gevel van een woning, wordt oververhitting door binnenvallend zonlicht in de zomer voorkomen en wordt storend lichtinval vermeden.

Naast zonwering hebben de lamellen ook andere belangrijke functies. De lamellen zorgen voor dieptewerking in de gevel en het ontwerp krijgt een mooie uitstraling door de toepassing. Bovendien wordt er meer privacy gegarandeerd door lamellen toe te passen. Daarnaast hebben de lamellen ook nog een gunstig effect op de inbraakwerendheid van de woning. De toepassing van (vaste) lamellen in de gevel biedt meerwaarde door de vele bovenstaande voordelen.

In deze BLOG-special worden verschillende projecten van ArchitectenGilde besproken waarbij gevellamellen zijn toegepast. Heeft u naar aanleiding van deze BLOG-special vragen over de toepassing van gevellamellen? Neem dan contact met ons op!

Lees meer

Eikenhouten constructies

Eikenhouten constructies

ArchitectenGilde heeft verschillende woningen ontworpen waarbij een eikenhouten constructie toegepast is. De constructietypen zijn in 3 categorieën op te splitsen: de constructie is zichtbaar aan de buitenzijde van de woning, de constructie is alleen zichtbaar binnen de gevels en een constructie volgens het Post & Beam-principe.

Als architect hebben we een grote ontwerpvrijheid als er een eikenhouten constructie toegepast wordt. Eikenhout geeft een woning daarnaast een karakteristieke uitstraling. Dankzij de kwaliteit van het eikenhout heeft de constructie een zeer lange levensduur en is het hout tegen allerlei weersomstandigheden bestand. Eikenhouten gebinten zijn sterk en robuust: er kunnen zware hout- en kapconstructies gemaakt worden en hoge belastingen kunnen opgevangen worden.

De verbindingen tussen het hout kunnen op een authentieke wijze uitgevoerd worden door middel van pen-en-gatverbindingen. De houtverbindingen kunnen ook onzichtbaar uitgevoerd worden, waarbij de verbinding binnen de houtconstructie geïntegreerd zijn. Door onzichtbare verbindingen toe te passen, wordt een moderne meer eigentijdse eikenhouten constructie gerealiseerd.

In deze BLOG-special worden deze varianten van een eikenhouten constructie aan de hand van onze eigen projecten toegelicht. Heeft u naar aanleiding van deze BLOG-special nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Afbeelding: Opengewerkte 3D-visualisatie waarbij de eikenhouten constructie inzichtelijk wordt weergegeven.

Afbeelding: Opengewerkte 3D-visualisatie waarbij de eikenhouten constructie inzichtelijk wordt weergegeven.

 

Lees meer

Bouw hedendaagse jaren 30 woning volop in gang!

In Rosmalen is deze jaren 30 woning in aanbouw. In het ontwerp zijn verschillende hedendaagse elementen verwerkt, zoals de uitkragende dakranden en erker aan de voorgevel. De combinatie van deze elementen met stijlkenmerken uit de jaren 30 maken het een bijzondere woning.

Benieuwd naar het eindresultaat? bekijk het ontwerp hier!

 

Bouw naar stand van werk eind oktober 2017

20171026_144717_HDR

Aan de achterzijde van de woning krijgt de bijzondere dakoverstek vorm. De stalen liggers kragen uit de verdiepingsvloer en zullen straks vrij over de kozijnen hangen. Wanneer deze verder zijn afgewerkt geven ze beschaduwing aan de glazen pui die voor een maximale lichtinval in de woning zorgt. Dit houd in de zomer de warmte buiten en geeft een beschutte plek om ‘s avonds te onder te zitten.

Lees meer

Gezondheidsrisico’s van een woning of kantoor bij een hoogspanningsmast

Gezondheidsrisico’s van een woning of kantoor bij een hoogspanningsmast

Al vele tientallen jaren bestaan er vermoedens dat het wonen (of werken) dicht bij een hoogspanningsmast gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dit begint echter recentelijk pas wetenschappelijke grondslag te krijgen. Daarnaast geld het ook voor slechts bepaalde ziektebeelden en voor zeer dichte afstanden tot deze hoogspanningslijnen. Desondanks is het wel belangrijk dit mee te nemen in een mogelijke afweging tot wonen of werken onder een hoogspanningslijn.

wonen of werken bij hoogspanningsmast

Lees meer

Kantoorpanden moeten vanaf 2023 tenminste energielabel C bezitten!

Kantoorpanden moeten vanaf 2023 tenminste energielabel C bezitten!

Eind 2016 is aangekondigd dat, voor kantoren boven de 100m2, vanaf 2023 een wettelijke verplichting van minimaal energielabel C gaat gelden.

Dit betekend dat veel eigenaren van kantoren hun vastgoed moeten opknappen om deze eis te gaan halen. 80% van de huidige kantoorgebouwen voldoet namelijk op dit moment nog niet aan deze eis! Ze hebben dan of nog geen energielabel, of zijn niet energiezuinig genoeg.

Verduurzaming bij het volgende moment van onderhoud?

Lees meer

Volledig glazen gevel als dragende constructieve element

Minimalistisch glazen paviljoen als tegenhanger van monumentaal pand bereikt middels constructief glazen gevel 

Voor het bouwen van een gebouw denken we traditioneel gezien altijd aan de verschillende lagen die het geheel vormen; invulling, installaties, constructie en schil. Maar wat als nu een van deze lagen volledig weggelaten kan worden?

paviljoen constructief dragend glazen gevel

Out of the box oplossing door architect voor de constructie

Dat je dan een bijzonder gebouw krijgt bewijst het nieuwe paviljoen in park Vijversburg in het Friese Tytjerk. Hier is de constructie volledig weggelaten en wordt het dak volledig gedragen door de glazen gevel. In een streven naar ultiem minimalisme als tegenhanger van het monumentale pand waar het aan grenst, heeft de architect gezocht naar nieuwe oplossingen en buiten de gebaande paden gedacht. Met als resultaat een unieke nieuwe oplossing waarin dragend glas tot een geheel nieuwe niveau wordt gebracht. Lees meer

Villa architectuur Waterfront De Veene aan de Maas architecten van ArchitectenGilde ontwerpt drietal villa’s.

ArchitectenGilde ontwerpt een drietal villa’s aan Waterfront De Veene.

Voor een drietal particuliere kaveleigenaren realiseert ArchitectenGilde luxueuze woonvilla’s aan Waterfront De Veene!
Deze bijzondere bouwkavels zijn voorzien van een eigen insteekhaven, waardoor de kaveleigenaren straks hun boot aan huis hebben liggen. Daarbij hoort een villa of woning in Waterfront Stijl, waarin natuurlijk materiaalgebruik en duurzaamheid centraal staat.

Bouwkavels Waterfront DeVeene aan de Maas Architect Villa

Bouwkavels Waterfront DeVeene aan de Maas architect Villa

Waterfront De Veene kavels zijn ontsloten vanaf het water van de Maas. De architecten van ArchitectenGilde geven momenteel vorm aan een drietal bijzonder luxueuze villa’s!

 

Bouwkavels vanaf €325.000,- aan de Maas

Er zijn nog enkele unieke bouwkavels te koop binnen het project Waterfont De Veene aan de Maas. Lees meer

Souterrain, patio, half-verdiepte kelder als woon- of slaapruimte

Ondergronds of half ondergronds bouwen, bijzondere extra ruimte:

Souterrain 

Een souterrain (uit het Frans: sous terrain, wat betekend: onder het terrein) is een verdieping die voor een deel onder het maaiveld ligt. Het grote voordeel is dat op deze wijze daglichttoetreding en ventilatie mogelijk is en slaapkamers of woonruimte gerealiseerd kan worden.

In Nederland komt een souterrain bijvoorbeeld voor bij dijkwoningen, of in bergachtig gebied waar een natuurlijk hoogteverschil aanwezig is. Ook in binnensteden wordt de woonverdieping soms verhoogd aangelegd, zodat je over de mensen of geparkeerde auto’s heen kunt kijken terwijl het tevens de privacy vergroot. Het onderliggende souterrain was vroeger vaak een bergruimte of een atelier voorzien van natuurlijk daglicht en ventilatie.

Souterrain/ patio/ kelder: The Garden House by De Matos Ryan

Souterrain/ patio/ kelder: The Garden House by De Matos Ryan

Patio

Een patio (van het Spaanse patio, “achtertuin” of “achterplaats”) is een ommuurde tuin of binnenplaats, welke beslotenheid biedt met privékarakter. In Iran (Farsi) wordt een patio een hayat khalvat genoemd, wat vertaald kan worden als een kleine, stille privétuin. Lees meer

Aannemingsovereenkomst particuliere (kavel)bouw

Het bouwen van een woning, wellicht de grootste uitgave in je leven!

Van ontwerp tot realisatie van uw woning, met de architecten en adviseurs van ArchitectenGilde betekend ontzorgd worden!

Tijdens de aanbesteding van uw woning wijzen wij u op de extra zekerheden die BouwGarant of WoningBorg te bieden heeft. Lees meer

Ontwerp woning: aardstralen en wateraders

Wateraders en Aardstralen: Benkerlijn, Currylijn

Voor een woonvilla heeft de opdrachtgever door een wichelroedeloper de aardstralen met een wichelroede laten bepalen. Over de aarde zou zich een bepaald netwerk van aardstralen bevinden. Deze aardstralen zijn onderverdeeld in Benker/Hartmann en Curry lijnen, maar ook Leylijnen worden genoemd.

Alhoewel het onderwerp in het algemeen met veel scepsis wordt omkleed, handelden wij naar verzoek van opdrachtgever. Lees meer

Afbouwbijzonderheden: indirecte verlichting, ophangsysteem, e.d.

De puntjes op de i in afbouw:

Indirecte verlichting = de prettigste verlichting

Door de lichtpunten verdekt te realiseren, komt (kunst)licht op diffuse wijze indirect de ruimte binnen.

Hiervoor kunnen bijvoorbeeld aluminium profielen in een gipswand op plafond verwerkt worden, waar na de afwerkingsfase een led strip in kan worden opgenomen. Lees meer

Bouwkostenindicatie particuliere woningbouw

Bouwkosten woning

Om een bouwkostenindicatie voor een particuliere woning te bepalen dient allereerst de bebouwingsomvang (totale bruto inhoud) bepaald te worden.

Deze wordt bepaald altijd conform NEN2580, met als basis de wijze van meten (inhoud) op basis van het vigerende bestemmingsplan.

 

Particuliere bouw (vrijstaande enkele woning)

De gemiddelde bouwkosten vanaf, in de particuliere sector anno 2017 bedraagt voor:

– eenvoudige* bouw         € 380-400,-/m³ incl. BTW;
– betere** bouw                 € 425-450,-/m³ incl. BTW;
– luxe*** c.q. villa bouw    € 500-550,-/m³ incl. BTW. Lees meer

Oplevering statige woning te Delwijnen

Opleveringsfoto statige woning te Delwijnen (Zaltbommel)

Statige woning Delwijnen oplevering

Statige woning Delwijnen oplevering

Tevens hieronder enkele detailfoto’s van de nok en het voorgevelkozijn met betonnenlatei en -lekdorpel. Lees meer

Wonen aan de Maas – Unieke bouwkavels aan water – Waterfront De Veene (Noord-Brabant)

Wonen aan het water, unieke bouwkavels aan water

Waterfront de Veene is een ontwikkeling van bouwkavels aan de Afgedamde Maas, gelegen in de uiterwaarden nabij het Brabantse Veen.

Bouwkavels te koop Waterfront De Veene kaveloverzicht

Bouwkavels te koop Waterfront De Veene kaveloverzicht

 

26 bouwkavels aan de Maas – Waterfront De Veene

In totaal bestaat de ontwikkeling uit 26 aan het water gelegen bouwkavels variërend van 654 tot 1292 vierkante meter. De bouwkavels aan water zijn bedoeld voor permanente bewoning en zijn verkrijgbaar vanaf € 325.000,- incl. BTW.

 

Unieke wonen, onder architectuur

Het unieke karakter van elke kavel maakt maatwerk mogelijk. De kavels zijn voorzien van eigen insteekhaven voor uw vaartuig. Ook heeft elke kavel een uniek uitzicht op het water of de uiterwaarden. De ligging is prachtig en gunstig. Waterfront de Veene bevindt zich in een rustige en natuurlijke omgeving in de Brabantse uiterwaarden met door het hele jaar een uniek uitzicht op de Afgedamde Maas. De centrale ligging maakt het mogelijk steden als ‘s Hertogenbosch, Breda en Waalwijk binnen een halfuur te bereiken. In het nabij gelegen dorp Veen bevinden zich alle nodige dagelijkse voorzieningen.

 

Woonvilla onder architectuur ontworpen

Onlangs hebben wij een luxe villa ontworpen voor een van deze kavels. Klik hier om geïnspireerd te worden!

Bouwkavels aan water! Benieuwd wat de bouwmogelijkheden voor u zijn? Hoe u uw ideale woning hier aan de Maas vorm kunt geven?  Nieuwsgierig, neem contact met ons op! Lees meer

Afwerkingsklasse stucwerk en tegelwerk

Als wandafwerking voor stucwerk en tegelwerk wordt onderscheid gemaakt tussen:

 

Rookmelders NEN 2555 verblijfsruimte

Rookmelders eis: NEN 2555


Rookmelders eis: NEN 2555
Rookmelders dienen geïnstalleerd en gemonteerd overeenkomstig de voorschriften van de fabrikant en conform de richtlijnen uit de NEN 2555:2008. Hier vindt u een beknopt overzicht en voorwaarden van de belangrijkste richtlijnen uit deze NEN 2555:2008. Raadpleeg bij twijfel of indien u advies wenst een specialist in brandbeveiliging.

Omvang van de bewaking
Een verblijfsruimte mag alleen ontvlucht worden door een ruimte die minimaal beveiligd is met een rookmelder. Bij het ontvluchten van een verblijfsruimte, moet iedere ruimte die onderdeel is van de vluchtroute voorzien zijn van een NEN 2555 rookmelder. Indien de ruimte bestaat uit meerdere bouwlagen of verdiepingen, moet op elke verdieping laag tenminste een rookmelder zijn aangebracht. Lees meer

Haard of CV-haard? Hout en/of pellet gestookt?

Een haard op hout of pellet stoken?

Verwarmingsinstalatie

Warmte wordt veelal verkregen door een CV-ketel op gas of (tegenwoordig steeds meer) een elektrische warmtepomp. Beide leveren warmte en warm-tapwater.

Door deze basisinstallatie uit te breiden met een haard, wordt naast extra sfeer een lokale warmtebron gecreëerd. Een zichtbaar vlammenspel biedt daarmee meerwaarde. Daarnaast heeft een haard een positieve invloed op je energierekening.

Haard of CV-haard

Een haard biedt directe stralingswarmte, eventueel aangevuld met ventilator of ventilatiekanalen voor verdere verdeling van warmte.

Walltherm konigsspitze cv-haard

Walltherm konigsspitze cv-haard

Een CV-haard is voorzien van boiler en geeft daarmee voor een aanzienlijk deel warmte af aan een CV-installatie door tussenkomst van een buffervat. Lees meer

Houten gevels: Fraké Noir vs. Nobelwood

Twee houtsoorten vergeleken: Fraké Noir vs. Nobelwood

Beide houtsoorten hebben het FSC keurmerk en zijn in diverse lengtes, breedtes en diktes verkrijgbaar die redelijk overeenkomen.

 

Houtafmetingen

  • Fraké Noir 38*190 vs. NobelWood 38*193 of  45*193 (b.v. toepassing houten zonwering lamellen)
  • Fraké Noir 38*67   vs. NobelWood 38*71
  • Fraké Noir 27*67   vs. NobelWood 27*71

Duurzaamheidsklasse:

Fraké Noir: duurzaamheidsklasse I (-II)  (de ene keer staat er 1, de andere keer 2, dit lijkt afhankelijk van het type Fraké hout. Fraké Noir lijkt de betere duurzaamheidsklasse te bezitten)

Nobelwood: duurzaamheidsklasse I ( 25 jaar bij grondcontact, 50 jaar bij luchtcontact)

 

Volumieke massa:

Fraké Noir: 560 kg/m3

Nobelwood: 360 – 550 kg/m3 Lees meer

Cortenstaal gevelbeplating en dakbeplating

Een robuuste uitstraling met roestbruin-staal, door toepassing van Cortenstaal.

Toepasbaar bij rieten daken als nokvorst, tot volledige gevels van gebouwen met een “eeuwigheids”-uitstraling. Roestig staal heeft immers een robuuste uitstraling.

 

Oppervlakte oxidatie Cortenstaal: roest

De oppervlakte van Cortenstaal oxideert en geeft de kenmerkende roest-kleur, welke gelijktijdig het staal beschermd tegen verder verroesten. Net zoals aluminium oxideert – deze wordt dan grauw-grijs – waardoor het aluminium wordt beschermd. Traditioneel staal roest op een andere wijze, waarbij het staal in lagen dieper roest en zo sterkte verliest.

Bolwerk 's-hertogenbosch uitgevoerd in Cortenstaal

Bolwerk ‘s-hertogenbosch uitgevoerd in Cortenstaal

Hier in ‘s-Hertogenbosch zijn in en rondom de vestingwerken gebouwen en/of kunstwerken gerealiseerd in Cortenstaal. De rood-bruine kleur vormt een bijzonder contrast in een groene omgeving, alsmede een ruige setting als het massieve metselwerk van een vestingmuur.  Lees meer

Voer uw asbestsanering vóór 2017 uit!

De eisen tot het saneren van asbest worden wederom aangescherpt!

Per 1 januari 2017 wijzigt het arbeidsomstandighedenbesluit, waarbij de gresnwaarde voor zogenaamde asbest amfibolen (amosiet, crocidoliet en tremoliet) verder wordt verlaagd.

Heeft u asbestsaneringsplannen? Voor ze dus vóór 2017 uit!

​Wat je moet weten over de verlaagde grenswaarde van asbest amfibolen

Bebouwingsomvang (inhoudsbepaling) volgens NEN 2580

Bepaling bebouwingsomvang gebouw.

In het bouwproces, waarin uiteraard de gebouwonderdelen deel uitmaken van de inhoud (m³), zijn een tweetal definities gangbaar, te weten:

1.   Bebouwingsomvang (bruto gebouw inhoud) volgens NEN 2580. Hierbij wordt, vrij vertaald, de buitenschil van het gebouw aangehouden van de muren, de dakpannen- of dakbedekkinglijn en de onderkant van de begane grondvloer;

Lees meer

Douchewater-capaciteit warm-tapwater-installatie

Aan welke douchewater-capaciteit dient mijn warm-tapwater-installatie te voldoen?

 

Wat is het waterverbruik van een douche?

Een spaardouche verbruikt ca. 7 liter per minuut van 38 graden. De minimale CW-waarde voor een warmtapwater installatie bedraagt van CW3, met tenminste 10 liter per minuut van 38 graden.

Echter, indien een luxere douche of regendouche wordt toegepast, bedraagt het verbruik al snel het dubbele. Lees meer

EPC-berekening: Ventilatiesysteem C of D voor woning?

De EPC-berekening voor uw woning: ventilatieroosters vs. inblaaspunten plafond.

Zie voor info ventilatiesystemen A, B, C of D: In de woningbouw wordt in principe gekozen uit systeem C of D.

– Toepassing van ventilatieroosters boven de kozijnen verblijfsruimten, en een afzuiging in natte ruimten: Ventilatiesysteem C.

– Toepassing van inblaaspunten in verblijfsruimten en afzuigpunten in natte ruimten, balansventilatie: Ventilatiesysteem D. Lees meer

Onderzoek: ‘Huis met hoog energielabel verkoopt beter’

Uit onderzoek van TIAS blijkt dat woningen met een A- of B-label ruim een maand sneller verkocht werden dan huizen met het gemiddelde D-label, zelfs na correctie voor leeftijd, locatie en kwaliteit. Bovendien brengen A- en B-labelwoningen ruim € 7.000,- extra op bij de verkoop.

Van de gelabelde verkopen uit de eerste helft van 2016 bleek ruim 36% voorzien van een ongunstig E-, F- of G-label.
Deze woningen stonden gemiddeld genomen 32 dagen langer te koop dan de gemiddelde D-labelwoning. A- en B-labelwoningen verkochten juist een maand sneller dan gemiddeld. (bron: Renovatieprofs) Nieuwbouwwoningen hebben altijd een A-label, meestal reeds vanaf A++, of beter! Lees meer

Realisatie bijzondere bedrijfshal te Giessen

Funderingsbalken:

Voor een nieuw te bouwen bedrijfshal wordt de balkenfundering gerealiseerd, nadat de schroef-grout-injectie palen zijn gerealiseerd.

fundering funderingsbalk bedrijfshal

fundering funderingsbalk bedrijfshal

 

Fundering op schroefpalen:

De fundering wordt op schroef-grout-injectiepalen gerealiseerd.

schroef grout injectiepaal paalpunt

schroef grout injectiepaal paalpunt

De schoef-grout-injectie palen worden de grond in gedraaid, terwijl grout wordt geïnjecteerd via de paalpunt. Grout mengt met de zandlagen en vormt een bredere schacht en extra brede schacht per plaatse van de paalpunt.

 

Bouw luxe woning in post & beam stijl met rieten kap.

Bouw strokenfundering woning gestart direct na de bouwvak:

Deze fundering met poeren voor de kolommen van de woning, met Post & Beam stijl kenmerken, is gerealiseerd! Met een bouwtijd van 200 werkbare dagen, is het aftellen naar de oplevering gestart. ArchitectenGilde voert tevens de bouwcontroles uit voor de opdrachtgever van deze bijzondere woning.

fundering strokenfundering met poeren opstorting staalconstructie

fundering strokenfundering met poeren opstorting staalconstructie

De woning is uitgevoerd met een zogenaamde strokenfundering, voorzien van opstortingen voorzien van ankers. De opstortingen zijn voor de stalen kolommen (Post) voor deze woning in Post & Beam stijl.

Alle vloeren van deze woning, zo ook de verdiepingsvloer wordt uitgevoerd in betonnen vloeren. Door de betonnen vloeren ontstaat en zeer degelijke woning, met tevens een warmte accumulerend vermogen die de binnentemperatuur stabiel houd.

 

Vluchtroute, nooddeur en toegangsdeur

Vluchtroute? Er gelden speciale eisen aan deuren en het hang & sluitwerk!
– NEN-EN 179 (Emergency exit devices) voor sluitingen van nooduitgangen met een deurkruk of een drukplaat.
– NEN-EN 1125 ( Panic exit devices) voor de panieksluiting van vluchtdeuren met een horizontale bedieningsstang

Voor al uw vragen omtrent specifieke regelgeving bij u op lokatie verwijzen wij naar de plaatselijke brandweer. Onderstaande FAQ’s kunnen u mogelijk reeds iets verder helpen. Lees meer

Gepolijste betonvloer voor kantoor (of woning)

Als moderne eindafwerking is gekozen voor een in het werk gestorte betonvloer op kleur met nabehandeling. Nadat de vloer is gerealiseerd worden voor deze renovatie nieuwe kozijnen en daklicht geplaatst, waarna de wanden en plafond worden gerealiseerd.

Gepolijste betonvloer

Deze gewapende betonvloer wordt direct na de betonstort gevlinderd, waardoor een gepolijste betonvloer als eindafwerking wordt verkregen. Door de betonvloer te voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling wordt extra comfort verkregen en het accumulerend vermogen van de vloer benut.

Gepolijste Betonvloer door vlinderen met vlindermachine

Gepolijste Betonvloer door vlinderen met vlindermachine

Vlinderen

Bovenstaande vloer is een constructieve vloer, waarbij door vlinderen een gepolijste eindafwerking Lees meer

Stalen spant plaatsing voor Oranjerie

Deze bijzonder eigentijdse woning wordt momenteel onder architectuur gebouwd!

Met de plaatsing van het stalen spant, is de basisconstructie van de Oranjerie gereed. Aan de buitenzijde van het spant worden duurzame onderhoudsarme houten lamellen aangebracht. Aan de binnenzijde zal het spant worden voorzien van een glazen serre gevel.

Filmopname plaatsing spant Oranjerie, ArchitectenGilde

Lees meer

Sondering en funderingsadvies

De realisatie van onze bouwplannen valt of staat met een goede fundering. Een goede fundering valt of staat weer met een goede sondering.
Om deze reden zetten we in opdracht van onze klanten een offerteaanvraag uit op maat behorende bij het project. Hiervoor werken we samen met verschillende sondeerbedrijven, afhankelijk van de locatie waar gebouwd wordt.

Enkele sondeerbedrijven: Lees meer

Shou Sugi Ban – Zwarthout

Shou Sugi Ban – Zwarthout

Zwarthout, zwartgebrand hout vindt zijn oorsprong in Japan en wordt daar Shou Sugi Ban genoemd. Het is een oude verduurzamingswijze, waarbij de roetlaag het onderliggende hout beschermd tegen weersinvloeden.

Afbeelding: Diverse geveldelen Shou Sugi Ban

 

Door het verhitten van hout ontstaat een zwarte laag, die naarmate de tijdsduur meer diepte wint en een meer verkoold oppervlakte krijgt. Lees meer

Gevlinderde monoliete Betonvloer

Een gevlinderde vloer is een “spiegelgladde” afwerking van een in het werk gestorte betonnen vloer. Deze vloeren zien we meestal terug in bedrijfshallen, maar ook steeds vaker in kantoren en woningen.

Gevlinderde betonvloer ingezaagd

Betonvloer gevlindert, met inzagingen in tegelpatroon alsof het grote tegels zijn.

Lees meer

Triple glas met geharde tussenblad (HR+++ beglazing)

Scheurvorming driedubbel glas

Bij toepassing van HR+++ glas (Triple beglazing/ driedubbel glas) bestaat de kans op scheurvorming van de tussen-ruit door temperatuurspanningen.

AGC triple

Lees meer

HomeLab 2050 uw woning klaar voor de toekomst

HomeLab 2050 uw woning klaar voor de toekomst.

Een woning met minimaal energieverlies kent een minimaal energieverbruik. Aan de basis hiervan ligt een comfortabel en gezond leefklimaat. Ondersteund door installaties die stabiliteit genereren en een overschot aan energie realiseren. Een ontwerpwijze waarvan de toe te passen materialen steeds voordeliger worden. Door een slimme ontwerpmethode zorgen we ervoor dat uw woning voorbereid is op de toekomst, en aansluit bij uw levensfase.

HomeLab2015 Home2050 Orange Goes Green Energie woning

Homelab 2050 vs. EnergyNL2050, bron KIVI

Nieuw ontworpen woningen dienen te voldoen aan de norm 0,4 van de Energie Prestatie Woningen. (EPW)  Onderstaande afbeelding geeft inzicht in de Lees meer

Prijsontwikkeling woning Amsterdam 2002-2014 | Woningrenovatie

De verkoopprijs van woningen in Amsterdam is door Mark-Jan Werner visueel inzichtelijk gemaakt.

Prijsontwikkeling woningen Amsterdam

Naast een flinke prijsstijging van 2002-2008, is in de periode van 2009-2014 een afkoeling en aansluitend stabilisatie van de huizenmarkt van Amsterdam te zien. Tevens is te zien dat met name de centraal gelegen woningen rond de grachtengordel (water) en de rondom parken (groen) het goed blijven doen.

De bijzondere architectuur van deze veelal vooroorlogse sfeervolle wijken speelt een grote rol bij de waardering van een leefomgeving. Daarnaast spelen de volgende drie elementen een belangrijke rol: locatie, Lees meer

Architect versterkt Ontwerpteam particuliere woningen seriematige woningbouw en CPO woongroep

Architect ontwerp

Nieuwe architect toegetreden tot het ontwerpteam van ArchitectenGilde

Vanaf 1 oktober 2015 is het ontwerpteam ArchitectenGilde architectenbureau Den Bosch uitgebreid met een nieuwe medewerker. De heer ir. F. Bijlsma versterkt als architect het architectenbureau, en zal zich met name richten op het ontwerpen van verschillende woonvormen onder architectuur.

Particuliere woningen, seriematige woningbouw en CPO woongroep.

ArchitectenGilde is een full-service architectenbureau Lees meer

Nieuwe medewerker versterkt het Ontwerpteam ArchitectenGilde!

Architect ontwerp
Vanaf mei 2015 is het ontwerpteam ArchitectenGilde architectenbureau Den Bosch uitgebreid met een nieuwe medewerker. Mevrouw Verhoeven versterkt als bouwkundig ingenieur – architect i.o. het ontwerpteam, en zal zich met name gaan richtten op ontwerpvarianten en visualisaties.

Ontwerpteam ArchitectenGilde

Als Full-service achitectenbureau investeert ArchitectenGilde verder in de kwaliteit waarop ontwerpen aan haar klanten worden gepresenteerd. De visualisaties benaderen een fotorealistische weergave. Met de nieuwste hardware realiseren we deze in een mum van tijd.

Lees meer

Metselwerk gevels – Architectuur

Steen en voegkeuze metselwerk gevels.

ArchitectenGilde besteedt aandacht op elk detailniveau, als kwaliteitsborging van uw investering.

Voegwerk metselwerk gevels.

Iets terugliggende antraciet-kleurige vlakke voeg: doorstrijkmethode

Met mortel als door ArchitectenGilde in de technische omschrijving gespecificeerd. Dit om kwaliteit en kleurechtheid te garanderen.

 

Gehydrofobeerd metselwerk

Toepassing hardgebakken baksteen van de juiste rivierklei om sluiervorming (uitbloeiing) en vervuiling tegen te gaan. Een probleem dat vaak zichtbaar is bij nieuwbouwwoningen.

ArchitectenGilde stemt met haar opdrachtgever de steenkeuze af om het juiste gevelbeeld te realiseren, zowel op korte als lange termijn.

 

 

Vrij Spel Den Bosch – Bouwkavels

Op voormalige sportvelden in Den Bosch geeft de gemeente momenteel kavels uit, onder de naam: Vrij Spel Den Bosch. De kavels liggen dicht bij de plassen Oosterplas en Het Ijzeren Kind. Een mooie groene omgeving op fietsafstand van de binnenstad.

Vrij Spel Bouwkavels Den Bosch

Vrij Spel Den Bosch – Bouwkavels 

Het terrein van de voormalige sportvelden is opgedeeld in verschillende deelgebieden, met elk verschillende woongroepen en/of gebouwtypen, waaronder:

       A. Modern wonen aan het Ijzeren Kind

       B. Vrij wonen met diepe tuinen Lees meer

Post & Beam houtbouw

Modern wonen in hout: Post & Beam

Met het het Post & Beam houtbouw-systeem, woont u in een moderne duurzame woning met een natuurlijke uitstraling. Door uw woning op te bouwen in een paal-en-balk houtbouw-systeem ontstaat een open gevel en plattegrond.

Grote glasoppervlakken brengen daglicht in uw woning, creëren een weids uitzicht en brengt als het ware het buitenleven binnen.

PostAndBeam houtbouw woning

Met het Post & Beam houtbouw-systeem realiseren we een woning met een ruimtelijk interieur. De kolommen en balken worden extra zwaar uitgevoerd, waardoor grote overspanningen mogelijk zijn. Lees meer

ArchitectenGilde
Postbus 175
5201 AD 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch
Zaltbommel (Aalst)
info@architectengilde.nl
T 073-7114552
© 1997 -2011 ArchitectenGilde - alle rechten voorbehouden - site door Dream interactive